Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nio fångar skickas från Guantanamo

Guantanamo.
Guantanamo. Other: Colin Perkel/AP

USA har skickat ytterligare nio fångar från Guantanamofängelset på Kuba. Men trots president Barack Obamas löften om att stänga det omstridda fängelset återstår fortfarande 80 fångar.

USA:s president Barack Obama har lovat att stänga Guantanamofängelset före nästa presidentval. Ett löfte han gav under valkampanjen 2008. Han har senare sagt att han ska göra det innan han avgår som president i januari 2017.

Till fängelset, som uppfördes i januari 2002, fördes 779 män och pojkar som utpekats som misstänkta terrorister, inte minst efter attackerna mot USA den 11 september 2001.

På lördagen meddelade det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon att nio jemenitiska fångar förts från fängelset till Saudiarabien, skriver nyhetsbyrån Reuters.

I dag finns där 80 fångar kvar sedan USA under de senaste åren arbetat för att skicka fångar till andra länder. Men några av fångarna vill Obama ska skickas till specialfängelser i USA. Något som kongressen motsätter sig. Senast den 10 november förra året sa politikerna åter nej till förslaget från presidenten.

Enligt president Obama används fängelset som en del i rekryteringen av nya medlemmar till terrorgrupper som IS och al-Qaida samt att det är mycket dyrt att driva.

Totalt har 155 fångar släppts från fängelset under Obamas tid som president.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.