Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 06:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nio-katalanska-separatister-misstanks-ha-planerat-terrordad/

Världen

Nio katalanska separatister misstänks ha planerat terrordåd

Separatistvänliga demonstrationer i Girona på tisdagen. Foto: Emilio Morenatti/AP

Den katalanska konflikten, som glött med låg intensitet det senaste året, blossade upp med väldig kraft häromdagen, då det spanska civilgardet grep nio katalanska separatister som misstänks för att ha planerat terrordåd. Enligt polistalesmän skulle de sprängämnen som tagits i beslag användas för att ockupera det katalanska parlamentet.

Aktionen skulle ha inletts i samma ögonblick Spaniens Högsta domstol avkunnar domarna mot de katalanska politiker som ledde försöket att bryta Katalonien ur Spanien hösten 2017. Domslutet väntas vilken dag som helst. De flesta av de gripna har band till det vänsterrevolutionära extremistpartiet CUP, men minst en hör till det stora separatistpartiet ERC, som ger den spanska socialistregeringen passivt stöd i Madrids kongress.

Affären har slagit ned som en bomb både i spansk och i katalansk politik. Om drygt en månad går Spanien till nyval, och avslöjandet av terrorgruppen är ett streck i premiärminister Pedro Sánchez ritningar. Mätningar pekade mot en bastant ökning för Sánchez’ PSOE, som misslyckades bilda regering trots att det blev största parti i valet den 28 april.

Men nu vädrar nationalistpartierna, konservativa Partido Popular, det mer liberala Ciudadadanos och högerextrema Vox, morgonluft. Sánchez har daltat med separatisterna, ropar oppositionstalesmännen, och det har gjort dem djärvare.

Premiärminister Pedro Sánchez. Foto: Oscar del Pozo/AFP

Om HD:s domar mot separatistledarna blir hårda så kommer protester, kanske oroligheter, att bryta ut i Katalonien. Sánchez, som kommer att behöva separatisternas stöd i kongressen också efter valet 10 november, vet att alltför hårda tag mot demonstranter i Barcelona har ett politiskt pris. Men motsatsen har som sagt också ett pris, eftersom det ger oppositionen bränsle.

Det katalanska självständighetslägret, som i alla väder bekänt sig till icke-våld som den enda legitima vägen ur Spanien, har generats svårt. Några ledare har till och med anklagat civilgardet för att ha fabricerat sprängämnena och de övriga bevisen, något som inte är unikt i Spaniens moderna historia. Men denna förklaring håller knappast, eftersom de gripna inte förnekat anklagelserna.

De nio misstänkta hör till CDR, en union av medborgar- och gräsrotsorganisationer, som är representerad i nära fyrahundra katalanska samhällen. CDR tar avstånd från våld, men det har en mer extrem falang av personer som tränats i gatustrider och konfrontation med polisen. Under 2017 sattes dessa ”proffs” aldrig in mot de spanska säkerhetsstyrkorna, vilket lämnade efter sig frustration hos mer militanta separatister.