Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 21:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nio-miljoner-smittade-och-pandemin-accelererar-fortfarande/

Världen

Nio miljoner smittade – och pandemin accelererar fortfarande

En sandskulptur i den indiska staden Pushkar uppmanar folk att använda andningsmasker.
En sandskulptur i den indiska staden Pushkar uppmanar folk att använda andningsmasker. Foto: Sumit Saraswat/TT

Antalet bekräftade fall av coronaviruset i världen har nu passerat nio miljoner, enligt Johns Hopkins universitet. Samtidigt varnar WHO-chefen för att pandemin fortfarande accelererar.

På måndagen redovisades 9.003.042 bekräftade fall av sjukdomen. USA är världens mest drabbade land med nästan 2,3 miljoner fall, följt av Brasilien med nästan 1,1 miljoner, Ryssland med nästan 600.000 och Indien med 425.000. Det värst drabbade landet i Europa är Storbritannien med drygt 300.000 fall.

På måndagen varnade Världshälsoorganisationen, WHO, för att smittan fortfarande ökar på många håll. Särskilt svår är situationen just nu i Latinamerika och Brasilien där över 50.000 personer har avlidit i sviterna av covid-19, samtidigt som president Jair Bolsonaro tonar ned faran. 

I det folkrika Indien registrerades 90.000 fall den senaste veckan. Landets strikta ”lockdown” hävdes i början av juni, men bland annat i mångmiljonstaden Chennai har restriktioner införts på nytt.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO var söndagen den enskilda dag under pandemin då fast nya sjukdomsfall – 103.020 – registrerades. I världen har 470.000 personer avlidit av virussjukdomen.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus oroas över nya kluster i Melbourne i Australien och Portugals huvudstad Lissabon och en andra våg i Kina.

– Pandemin accelererar fortfarande. Och vi vet att pandemin är mycket mer än en hälsokris, det är en ekonomisk kris, en social kris och i många länder en politisk kris, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus på måndagen. 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt