Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 02:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nionde-veckan-och-varannan-fransman-tycker-protesterna-ska-fortsatta/

Världen

Nionde veckan – och varannan fransman tycker protesterna ska fortsätta

Triumfbågen, lördag.
Bild 1 av 2 Triumfbågen, lördag.
Foto: Geoffroy van der Hasselt/AFP
Tårgas användes när Gula västarna demonstrerade för nionde gången i Paris på lördagen.
Bild 2 av 2 Tårgas användes när Gula västarna demonstrerade för nionde gången i Paris på lördagen.
Foto: Ludovic Marin

PARIS. För nionde veckan i rad gick tiotusentals fransmän ut på gator och torg på lördagen för att i gula västar protestera mot president Emmanuel Macron. 

– Våldet är en reaktion mot det våld vi utsätts för dagligen, sa den 43-åriga barnskötaren Kingston till DN.

Erik de la Reguera
Rätta artikel

Omkring 84.000 människor deltog i Gula västarnas (Gilets jaunes) demonstrationer runt om i Frankrike, enligt fransk polis. En klar ökning jämfört med föregående lördag, då 50.000 gick ut på gatorna. Fler än 240 personer greps av polis.

I Paris pågick något som liknade en katt och råtta-lek med små grupper av gulklädda aktivister och snabbrörliga poliser. En av aktivisterna var den 43-åriga barnskötaren Kingston, som rest in från en förort väster om Paris.

– Ni i medierna pratar så mycket om våldet, men det är bara en reaktion mot allt det våld vi utsätts för dagligen, säger hon medan tårgas och vattenkanoner sätts in mot våldsamma aktivister ett kvarter bort. 

– Min man är svart och stoppades av polis här utanför Paris första gången när han var 17 år. När sådant upprepas år efter år – eller om man tvingas leva under knappa förhållanden för länge – då växer en frustration som till slut exploderar, lägger Kingston till.

43-åriga Emmanuelle vill ha ett ”systemskifte”
Bild 1 av 2 43-åriga Emmanuelle vill ha ett ”systemskifte”
Foto: Erik de la Reguera.
Paul, 28 år, vill ha mer av direktdemokrati.
Bild 2 av 2 Paul, 28 år, vill ha mer av direktdemokrati.
Foto: Erik de la Reguera

Upproret började som en protest mot en höjning av bensin- och dieselskatten, men har  förvandlats till en allmän protest mot Macron. Denna vecka tycktes dock färre av demonstranterna vara tillresta från småstäder. En del av dem kan i stället ha åkt till Bourges, en stad i centrala Frankrike där en stor manifestation hölls.

På måndag ska president Macron publicera ett ”brev till fransmännen”, som är tänkt att bli starten på ett nationellt rådslag med debatter och en webbportal där medborgarna ska få yttra sig. 

– Men det räcker inte. Vi vill ha ett systemskifte – något helt nytt, säger Kingston, som beskriver sig som ”varken höger eller vänster; bara människa”.

En stor manifestation hölls på lördagen i Bourges, en stad i centrala Frankrike.
Bild 1 av 2 En stor manifestation hölls på lördagen i Bourges, en stad i centrala Frankrike.
Foto: Guillaume Souvant/AFP
Det gick våldsamt till i Bourges på lördagen.
Bild 2 av 2 Det gick våldsamt till i Bourges på lördagen.
Foto: Guillaume Souvant

En bit bort möter jag lärarassistenten Paul. Han har aldrig demonstrerat tidigare, men glider nu fram på rullskridskor i gul väst och med en fransk trikolor i händerna. 

– Jag tjänar 1.800 euro i månaden (ca 18.000 kronor), så jag är inte fattig. Men jag tycker att vi har ett demokratiskt underskott. Macron är så arrogant och tänker bara som de rika. Vi behöver mer av direktdemokrati och medborgarinitierade folkomröstningar, säger han – och upprepar därmed ett vanligt krav bland aktivisterna.

Regeringen är skeptisk till att låta vanliga medborgare initiera folkomröstningar. En rädsla finns för att särintressen, som de som motsätter sig samkönade äktenskap eller vill återinföra dödsstraff ska utnyttja det för att tvinga fram omröstningar.

Stödet för Gula västarna är fortsatt starkt, men har sjunkit till 60 procent. Bara varannan fransman vill nu att protesterna fortsätter. 

– Jag kan sympatisera med en del av kraven, men våldet är helt oacceptabelt. Jag är trött på det här nu – man måste kunna tänka och prata också, inte bara förstöra, säger 49-åriga Emmanuelle, som bor i närheten av Triumfbågen. 

Av rädsla för att aktivisterna ska angripa hennes hus och gata vill hon inte uppge sitt efternamn.