Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 12:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nobelpris-nobels-fredspris-2019/

Världen

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris 2019

07:34. Här tilldelas Nobels fredspris till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed.

Nobels fredspris 2019 går till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Han får priset för sitt arbete med att uppnå fred och och internationellt samarbete.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, 43, var en av favoriterna till årets fredspris. Han tilldelas priset för sina insatser att nå fred och internationellt samarbete, särskilt för sin beslutsamhet att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea.

– Rom byggdes inte på en dag och det kommer inte fredsarbetet i dessa länder göra heller. Men det är viktigt att det uppmärksammas, säger den norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen på presskonferensen i Oslo, och garderar sig för potentiellt kommande kritik mot att priset delas ut för tidigt.

Nobelkommittén menar att det är nu fredsarbetet i området kring Etiopien och Eritrea bör uppmuntras och hoppas att fredsfördraget kommer att bidra till en positiv förändring för befolkningen i både Etiopien och Eritrea.

”Med villkoren i Alfred Nobels testamente i åtanke, ser den norska Nobelkommittén Abiy Ahmed som den person som under föregående år gjort mest för att förtjäna Nobels fredspris 2019”, står det i juryns motivering.

https://twitter.com/NobelPrize/status/1182581802751483905

Nobelkommitténs hoppas att fredspriset kommer att stärka premiärminister Abiy Ahmed i hans viktiga arbete för fred och försoning. Men de säger att det också är ett pris för alla som är delaktiga i processen, och räknar där in Eritreas president Isias Afwerki:

”Nobelpriset 2019 avser alla som haft del i arbetet med fred och försoning i Etiopien och i Afrikas östra och nordöstra regioner.”, säger juryn i sin motivering.

Abiy Ahmed valdes till premiärminister i Etiopien 2018 och är med sina 43 år Afrikas yngste ledare. Sedan han tog över premiärministerposten har han i raskt takt gjort ett flertal åtgärder för samarbete och fredsskapande. Han har tömt fängelserna i landet på politiska fångar och bjudit in tidigare terroriststämplade organisationer till dialog och utlovat fria val nästa år. 

Men det som ses som mest avgörande är det fredsavtal med Eritrea, som undertecknades i juli i fjol och satte punkt för en 20 år lång konflikt. En handling som även fick Abiy att bli till en storfavorit för Nobels fredspris.

I hemlandet är glädjen stor över att premiärminister Abiy har förärats det prestigefulla priset och hoppas att hans påbörjade och framgångsrika fredsarbete ska fortsätta.

”I dag, när världen noterar och firar hans framgångar genom att han tilldelas Nobels fredspris, bjuder vi in alla etiopier och vänner till Etiopien att fortsätta stå på fredens sida. Den här vinsten och erkännandet är en kollektiv vinst för alla etiopier och ett rop för att stärka vår strävan att göra Etiopien, hoppets nya horisont, till ett rikt land för alla.”, skriver premiärministerns kansli i ett pressmeddelande.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) välkomnar valet av fredspristagare:

– Jag är oerhört glad att fredspriset går till premiärminister Abiy, men också till folken i Etiopien och Eritrea och regionen. Och sen har vi över 20.000 svenskar med etiopisk bakgrund och jag gissar att det här priset också ses som att vara till dem, säger hon till SVT.

Enligt Nobelprisets hemsida har 301 kandidater nominerats till 2019 års fredspris, varav 223 är personer och 78 är organisationer. Vilka som nominerats blir inte offentliggjort. 

Erik Esbjörnsson: Nu måste Abiy Ahmed leva upp till förväntningarna