Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-30 06:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nobelpristagare-om-epidemin-vi-behover-fa-kontroll-over-paniken/

VÄRLDEN

Nobelpristagare om epidemin: Vi behöver få kontroll över paniken

Michael Lewitt, som tilldelades Nobelpriset i kemi 2013, hävdar att den värsta delen av coronaepidemin kan vara över tidigare än vad många tror.
Michael Lewitt, som tilldelades Nobelpriset i kemi 2013, hävdar att den värsta delen av coronaepidemin kan vara över tidigare än vad många tror. Foto: Eric Risberg/AP

Biofysikern och nobelpristagaren Michael Levitt har analyserat siffror kring det nya coronaviruset och hävdar att den värsta delen av coronaepidemin kan vara över tidigare än många tror.
– Vi behöver få kontroll över paniken – vi kommer att klara det här, säger Levitt till Los Angeles Times.

Många länder kan vänta sig en snabbare återhämtning från det nya coronavirusets konsekvenser än vad många experter varnar för. Det säger biofysikern och nobelpristagaren Michael Levitt i Los Angeles Times.

Med stöd i egna analyser av döda och insjuknade i Covid-19 hävdar han att det inte finns belägg för att denna extrema situation ska vara så länge som många befarar. Särskilt i länder där social distansering praktiseras ser framtiden ljusare ut än hur den allmänna bilden målats upp, enligt Levitt.

– Vi behöver få kontroll över paniken - vi kommer att klara det här, säger han till Los Angeles Times.

Enligt tidningen förutsåg Michael Levitt tidigare än många andra experter Kinas minskade antal döda och insjuknade. Enligt honom väntar nu ett liknande scenario USA och andra länder.

Michael Levitt betonar vikten av social distansering.

– Det här är inte rätt tid att gå ut och dricka med dina polare, säger han till Los Angeles Times.

Förutom social distansering lyfter han fram vaccinering av den vanliga influensan som viktigt. När det nya coronaviruset slår till under influensasäsongen skapar detta ett extra tryck på sjukvården och risken ökar att personer som smittats med det nya viruset inte upptäcks. Enligt honom kan detta vara en anledning till att Italien drabbats så hårt - det finns ett stort motstånd mot vaccin i landet.

Michael Levitt anser också att medier skapar onödig panik genom att i sin rapportering fokusera på det stigande antalet bekräftade fall av det nya coronaviruset, tillsammans med kända personer som insjuknat.

Han fruktar att folkhälsoåtgärderna som påverkat stora delar av ekonomin kan skapa sina egna hälsokatastrofer, då arbetslöshet leder till fattigdom och hopplöshet.

Michael Levitt säger att det nya coronaviruset kan växa exponentiellt bara när det inte upptäcks och inga insatser görs för att kontrollera det. Målet, enligt Michael Levitt, borde vara bättre och tidigare spårning av viruset - och omedelbar isolering.

– Situationen är inte i närheten av så hemsk som de får det att framstå som, säger han till Los Angeles Times.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt