Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nobels fredspris 2015 till tunisisk dialogkvartett

05:45. Tunisiska ”National Dialogue Quartet” tilldelas Nobels fredspris 2015. Det meddelar den norska Nobelkommittén. Hör motiveringen.

Nobels fredspris 2015 tilldelas Tunisiska nationella kvartetten för dialog. Organisationen får priset för sitt arbete för demokrati i hemlandet i samband med den arabiska våren.

– Priset ska ses som en uppmuntran för det tunisiska folket och inspiration för dem som arbetar för fredliga processer, sade Kaci Kullmann Five, den norska Nobelkommitténs nya ledare.

Klicka här för att komma till DN:s direktrapportering.

På slaget klockan elva kom den nya ordföranden in bland kristallkronorna i det norska Nobelhögkvarteret och förkunnade vem som tilldelats det som kallats världens mest prestigefyllda pris.

Det blev inte någon av favoriterna, varken Angela Merkel, påven eller den ständigt tippade kongolesiske gynekologen Denis Mukwege.

Snarare var den tunisiska dialogkvartetten en stor överraskning.

Kvartetten grundades 2013 i samband med att demokratiprocessen i Tunisien höll på att kollapsa på grund av avrättningar av politiskt aktiva och stor social oro. Ett samarbete mellan flera rörelser hjälpte till att stabilisera utvecklingen mot demokrati och fred i landet.

Det är detta arbete som den norska Nobelkommittén har belönat.

– Man har visat att islamister och sekulära krafter kan arbeta tillsammans mot ett fredligt samhälle, sade Kullman Five, som samtidigt förklarade att pristagaren kan kopplas samman med flyktingkrisen.

– Kvartetten har banat väg för en fredlig dialog och skapat djup respekt för mänskliga rättigheter. Förhoppningsvis kan fler länder skapa en pluralistisk demokrati. Det här berör hela flyktingsituationen i världen, sade Kullman Five och fortsatte.

Den arabiska våren startade i Tunisien och spred sig. Kvartetten har stor del i att revolutionen mynnande ut i allmänna val och bidrog till att lösa en lång rad av stora utmaningar. Den motverkade en våldsam utveckling i landet, vilket därmed stämmer in på Alfred Nobels testamente, sade hon.

Kullman Five förklarade att man inte varit i kontakt med någon talesman för kvartetten före tillkännagivandet och det är oklart vem som kommer att komma till Oslo för att motta priset.

– Men jag är säker på att det löser sig snart, sade Kullman Five

Salen där pristagaren presenterades inför världens massmedier var som vanligt välfylld. Det var första gången som Kaci Kullmann Five hade det ärofyllda uppdraget. Den tidigare handelsministern från konservativa Høyre övertog nyligen ordförandeskapet i norska Nobelkommittén från den före detta socialdemokratiske statsministern Thorbjørn Jagland, som dock kvarstår i kommittén.

Även den mångårige sekreteraren Geir Lundestad är utbytt. Han skapade stor uppståndelse när han i sin nya bok ”Fredens sekreterare” kritiserade Jagland på flera punkter. Bland annat hävdade han att den tidigare ordföranden var dåligt påläst inför vissa sammanträden och att han inte skrev alla sina tal själv.

Jagland kallade påståendena för ”chockerande lögner” och anklagade i sin tur Lundestad för att ha brutit mot sitt tystnadslöfte.

Sociologen Trond Blindheim, som undervisar i marknadskommunikation, säger till Aftenposten att bråket är en storm i ett vattenglas och att det inte kommer att påverka statusen av Fredpriset.

Organisationerna som ingår i den tunisiska kvartetten för nationell dialog:

• Fackföreningen Tunisian General Labour Union (UGTT)

• Arbetsgivarorganisationen Tunisian Confederation of Industry, Trade and Handicrafts (UTICA)

• Människorättsorganisationen Tunisian Human Rights League (LDTH)

• Den nationella advokatföreningen Tunisian Order of Lawyers.

Mer om Nobels fredspris

• ”De prisas för sin gemensamma insats”
En ”nationell dialogkvartett” från Tunisien får årets Fredspris. DN:s Mellanösternkorrespondent Erik Ohlsson svarar på frågor om norska Nobelkommitténs val.

• En fredspristagare som inte väcker debatt
Överraskande, okänd och okontroversiell. Det var några av omdömena kring årets fredspristagare.

• Fredspristagare anklagar fredspristagare för krigsbrott
Patienter brändes ihjäl i sjuksängarna när amerikanska och afghanska styrkor genomförde ett flyganfall mot Läkare utan gränsers sjukhus i Kunduz i nordöstra Afghanistan. Hjälporganisationen betraktar händelsen som ett krigsbrott.
   Det är första gången som en mottagare av Nobels fredspris offentligt anklagar en annan för krigsbrott. Läkare utan gränser tilldelades priset 1999, USA:s president Barack Obama mottog det 2009.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.