Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nodlage-i-somalia-nar-grashoppor-svarmar-in/

Världen

Nödläge i Somalia när gräshoppor svärmar in

00:59. Somalia har utlyst nationellt nödläge på grund av ökengräshoppor i stora svärmar som slår hårt mot mattillgången i ett av världens fattigaste och mest sårbara områden.

Somalia har utlyst nationellt nödläge på grund av ökengräshoppor i stora svärmar som slår hårt mot mattillgången i ett av världens fattigaste och mest sårbara områden.

Gräshopporna har rört sig genom en rad länder i regionen, däribland Kenya, Etiopien och Somalia. 

TT Text

”Jordbruksdepartementet har utlyst nationellt nödläge som följd av den pågående gräshoppsinvasionen, som utgör ett stort hot mot den sårbara matförsörjningen i Somalia”, skriver departementet i ett uttalande.

Departementet slår fast att tillgången på mat är hotad för både människor och boskap. Svärmarna är ovanligt stora och äter därför stora mängder grödor och foder.

Ökengräshoppor lever vanligtvis ensamma liv till dess att en kombination av olika omständigheter får dem att föröka sig och bilda stora svärmar som lämnar förödelse efter sig.

Enligt experter är de stora mängderna gräshoppor en följd av extrema väderväxlingar. Somalia är det första landet i regionen att utlysa nödläge och syftet med beslutet är att trappa upp insatserna mot de hungriga insekterna.

Gräshoppsinvasionen plågar östra Afrika, som här i Kenya. Grannlandet Somalia har nu utlyst nödläge.
Gräshoppsinvasionen plågar östra Afrika, som här i Kenya. Grannlandet Somalia har nu utlyst nödläge. Foto: Ben Curtis/AP

Svärmarna började i östra Etiopien och norra Somalia och har sedan rört sig vidare mot andra länder i regionen. FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) säger att situationen är ”den värsta på 25 år” på Afrikas horn.

Regionen drabbades av sex stora invasioner av gräshoppor under 1900-talet. Den senaste var 2003–2005.

Läs mer: Miljarder gräshoppor hotar skapa matbrist i östra Afrika 

Ämnen i artikeln

Somalia
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt