Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nödläge utlyst i New York efter snöstorm

Miljontals amerikaner drabbas av den kraftiga snöstorm som har dragit in över nordöstra USA. Tusentals flyg har ställts in, skolor håller stängt och motorvägar har stängts för trafik. ”Jag manar invånarna i New York att vara försiktiga, undvika resor och stanna inomhus”, säger guvernör Andrew Cuomo som utlyste nödläge i delstaten.

Minst nio människor har dött till följd av snöovädret i nordöstra USA, uppger brittiska Sky News. Reuters uppger tre döda.

Enligt Sky har flera av de döda omkommit till följd av svåra trafikförhållanden i Michigan, Kentucky, Indiana och Illinois.

Och enligt myndigheterna frös en alzheimers-sjuk kvinna ihjäl när hon vandrat iväg från sin bostad på landsbygden i delstaten New York. En person som arbetade som snöröjare i Philadelphia dog på fredagen när han hamnade under en hög med vägsalt som skulle spridas ut.

Både Cuomo och New Jersey-guvernören Chris Christie har utlyst nödläge och givit order om att alla inte helt oumbärliga offentliganställda ska stanna hemma från jobbet. Flera skolor i New Jersey, New York och andra delstater i nordost håller också stängt på fredagen. Även FN, med högkvarter på Manhattan, har ställt in alla fredagens möten.

Vid 06.45 lokal tid (12.45 svensk tid) gick New Yorks största flygplats, JFK, ut med meddelandet på sin hemsida att flygplatsen stänger ner. Enligt flera nyhetssajter på Twitter är prognosen att JFK åter öppnar klockan 08.30 (14.30 svensk tid).

Motorvägen Long Island Expressway (LIE), som förbinder New York City med dess östliga förorter, var en av flera vägar i delstaten New York som stängdes ner under natten mot fredag. Det var guvernören Andre Cuomo som tog beslutet som ett sätt att förhindra att vilar fastnar ute i vinterstormen.

– Det här är inget man ska förringa. Folk bör allvarligt tänka på att hålla sig inne i sina hem, säger guvernör Cuomo.

LIE stängdes vid midnatt lokal tid och beräkndeas öppna för trafik igen klockan 08 på morgonen (14 svensk tid). Flera färjor för passagerartrafik ligger också nere på grund av stormen, rapporterar nyhetsbyrån AP. Snöstormen väntas bedarra klockan 13 på fredagen (19 svensk tid).

Snöovädret drog in över landet just när många människor var på väg hem efter jul- och nyårsledigheter. Natten mot fredag lokal tid förekom enligt BBC uppgifter om att 53 centimer snö fallit över staden Boxford, norr om Boston.

Det är inte bara USA:s allra nordostligaste hörn som upplever rikliga snömängder. I Gurnee, norr om Chicago rapporteras om 45 centimeters snöfall. Chicago Tribune skriver att myndigheterna där vädjar till invånarna att hålla sig hemma så att plogbilarna kan börja rensa de större vägarna från all snö. 

– Vi kommer att få mycket snö, blåst och nedsatt sikt, säger meteorologen Kim Buttrick, vid Nationella vädertjänsten i Taunton, till Reuters. 

Stormen, som rör sig vidare in över Mellanvästern, kommer att beröra cirka hundra miljoner amerikaner i 22 stater. Det är ungefär en tredjedel av landets befolkning, uppger CNN. 

Översvämningar väntas drabba delstaterna i den nordöstra regionen New England. Det kommer även att bli mycket kallt, ned till 17 minusgrader i Boston och ända ned till 34 minusgrader i Maine. Härbärgena för hemlösa väntas bli fulla.

Medan guvernörerna i New York och New Jersey utlyst nödläge går deras kollega i Massachusetts ut med en varning till invånarna att inte vistas utomhus mer än nödvändigt.

– Minimera utomhusaktiviteter. De här temperaturerna är väldigt, väldigt farliga, säger guvernör Deval Patrick.

Norr om gränsen, i Kanada, föll temperaturen till 26 minusgrader i Montreal och till 46 minus i de centrala delarna av samma provins, Quebec.

Kring 2.500 flygningar runtom i nordöstra USA har ställts in och ytterligare 7.000 är försenade. Värst drabbad är O'Hare-flygplatsen i Chicago och Liberty i Newark.

Flygplatserna i New York håller på att sätta upp tältsängar för strandade resenärer. 

– Vi har ett hundratal tältsängar för de som bestämmer sig för att vara kvar över natten, säger Thomas Bosco vid LaGuardia-flygplatsen enligt Reuters. 

Resenärer uppmanas att hålla sig borta från vägarna. Vid midnatt planerar myndigheterna att stänga större vägar i delstaten New York, som har utlyst undantagstillstånd.

– I morgon ska folk definitivt överväga att stanna hemma om stormen utvecklar sig som vi förväntar oss. Det här är inget att leka med. De senaste åren har vi lärt oss bara allt för väl vilken kraft moder natur har, säger New Yorks guvernör Andrew Cuomo enligt Reuters. 

Människor uppmanas att stanna inomhus så länge som möjligt. 

– Om du inte behöver gå ut, var snäll och gå inte ut, säger New Yorks borgmästare Bill de Blasio enligt NBC News. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.