Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nodlandning-pa-gang-i-madrid/

Världen

Passagerarplan med 128 passagerare nödlandade i Madrid

Bild 1 av 2
Foto: Flightradar24
Bild 2 av 2 Madrids flygplats Barajas.
Foto: Markus Mainka

Ett flygplan för Air Canada nödlandade på måndagen på Madrids internationella flygplats Adolfo Suárez-Barajas sedan man fått problem direkt efter start.

Air Canadas flight AC837 med 128 passagerare ombord lyfte från flygplatsen mot Toronto två timmar försenad klockan 14.57 på måndagen. Kort efter start meddelade piloten att han fått en indikation på att det uppstått ett fel på ett av hjulen.

Planet som är av typen Boeing 767-300 har åtta hjul på varje sida plus två i nosen.

– Alltså kommer det inte vara några problem att landa. Tack så mycket för ert tålamod, sade kaptenen enligt El País.

Klockan 19.10 landade planet utan problem, skriver nyhetsbyrån Reuters. Enligt den spanska tidningen El Pais ska planet ha tappat ett av hjulen och dessutom fått en motor skadad.

Medan planet flög i olika vänteslingor på drygt 2.000 meters höjd sydväst om flygplatsen för att göra slut på bränsle hölls en landningsbana öppen inför nödlandningen meden en stor räddningsstyrka fanns beredd.

Ett jaktplan av typen F-18 Hornet lyfte från flygbasen i Torrejón de Ardoz utanför Madrid för att undersöka skadorna på planet.

På en ljudinspelning, som publiceras av El Pais, mellan trafikledartornet och piloten hördes hur piloten sa att allt var under kontroll och att endast ett av hjulen är utslaget.

Det spanska pilotfacket Sepla gav en annan bild av vad som hänt på Twitter där man påstår att en del av ett landningsställ har farit in i en av de två motorerna. 

https://twitter.com/sepla_pilotos/status/1224352617964429314

Sepla skrev inte var man har fått sin information ifrån.

I ett uttalande från Air Canada konstaterar flygbolaget att flygplanet är byggt för att kunna flyga med endast en motor och att piloterna är utbildade för att klara en sådan landning.

Tidigare på måndagen stängdes flygplatsen under en timma sedan en drönare flugit nära starbanan. 26 flygplan fick då dirigeras om till andra flygplatser.