Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nordiska motståndsrörelsen förbjuds i Finland

En finsk tingsrätt har förbjudit den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, rapporterar finska Yle.

Det var i mars i år som finska polisstyrelsen väckte talan om att NMR och dess verksamhet ansågs väsentligt strida mot lagen och god sed. Enligt polisstyrelsen uppmanar rörelsen till våld och belönar våld.

De svarande menade att yttrande- och föreningsfriheten skulle väga tyngre, men Birkalands tingsrätt valde att gå på polisstyrelsens linje.

Läs mer: Polispådrag vid finska demonstrationer

Förutom NMR förbjuds också föreningen Pohjoinen perinne, som har kopplingar till NMR.

Enligt finska Yle är det ovanligt att föreningar eller organisationer förbjuds i Finland.

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen säger till Yle att domen ”är ett klart besked om att våldsamma och öppet rasistiska organisationer inte har någon plats i det finländska samhället.”

– Finska föreningslagen tillåter en upplösning av en förening om grunden är den att föreningens verksamhet väsentligt bryter mot lag eller god sed. Men det finns ingen hänvisning till andra grunder för domen, så vi får tro att de två föreningarna upplösts av dessa orsaker, säger Markku Suksi, professor i offentlig rätt vid Åbo Akademi och fortsätter:

– Jag är ganska säker på att domen kommer överklagas. Nu är det en stor fråga om vilken lag som har varit grund för det här, sannolikt strafflagens förbud mot uppmaning till våld. Fredsfördraget med Sovjetunionen och andra allierade efter andra världskriget förbjuder fascistisk verksamhet, den användes under 1970-talet som grund för att upplösa några föreningar. Det fördraget lever kvar även om landet bytt namn till Ryssland, men har troligtvis inte använts i målet, säger han.

Ann-Cathrine Jungar, docent och lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola,  forskar om högerextrema partier i Norden. Hon säger att hon är förvånad över tingsrättens dom och att NMR kan stärkas av den.

– Organisationer som förbjuds och inte tillåts verka i det offentliga genom att sprida sina skrifter och ha demonstrationer brukar gå under jorden. Man kan tänka sig att deras aktiviteter radikaliseras. Det blir mycket svårare att följa verksamheten och ha kontroll på vilka de är, säger hon och fortsätter:

– Domen kan stärka bilden av att NMR ser sig som en faktor i den nordiska politiken. De har en identitet där de ser sig själva som starka och farliga och vill ses som ett hot. På det sättet så ger domen mer bränsle till den egna identiteten och självförståelsen, säger Ann-Cathrine Jungar.

Nordiska motståndsrörelsen har det senaste året genomfört flera demonstrationer som mynnat ut i våldsamheter. Men enligt Ann-Cathrine Jungar har högerpopulismen i Finland generellt varit på tillbakagång efter att Sannfinländarna splittrades i juni. 

I nästa vecka firar Finland 100 år som självständig nation, men NMR kommer inte att kunna delta i firandet.

– Med den här domen avslutas verksamheten omedelbart oavsett besvär. Det innebär att verksamheten måste upphöra med omedelbar verkan även om domen överklagas. Om verksamheten fortsätter kan de personerna som ligger bakom bötfällas. NRM kan såldes inte fungera som arrangör av demonstrationen under självständighetsdagen. Någon annan än NMR kan förstås träda fram som lämnare av anmälan hos polisen om allmän sammankomst, säger Markku Suksi.

Nordiska motståndsrörelsen i Finland

Nordiska motståndsrörelsen har grenar i Sverige, Norge och Finland. Den finska grenen av organisationen utgör ett 70-tal medlemmar enligt Stiftelsen Expo. I Sverige finns drygt 160 medlemmar.

Rättegången mot NMR inleddes i den finska tingsrätten inleddes i slutet av augusti.

Nordiska motståndsrörelsen har det senaste året genomfört flera demonstrationer som mynnat ut i våldsamheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.