Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 08:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordiska-studenter-uppmanas-lamna-hongkong/

Världen

Nordiska studenter uppmanas lämna Hongkong

Protester vid Chinese University of Hongkong på onsdagen. Foto: Philip Fong/AFP

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) uppmanar sina 36 studenter i Hongkong att resa hem. Ett av Uppsala universitets samarbetsuniversitet i Hongkong har stängt för terminen på grund av oroligheterna. Samtidigt har flera norska studenter evakuerats till hotell och svenskar uppmanas vara extra försiktiga.

DN-TT Text

Sveriges konsulat uppdaterade på onsdagen sin reseinformation för Hongkong, med anledning av oroligheterna som ”eskalerat de senaste dagarna och framför allt kvällarna.”

Alla svenska medborgare – och särskilt utbytesstudenter i staden – uppmanas att vara extra försiktiga: ”Undvik folksamlingar och följ noga lokala nyheter.” 

Danska DTU uppmanar sina 36 studenter i Hongkong att återvända till Danmark.

– Det är helt ny information, säger Erika Dabhilkar, avdelningschef vid avdelningen för internationalisering vid Uppsala universitet, till TT.

Det är Chinese University of Hongkong som nu valt att stänga verksamheten för terminen, enligt Uppsala universitet. En knapp handfull svenska studenter studerar vid universitetet. Uppsala universitetet har gått ut med information om hur studenter ska agera om de väljer att avsluta sina studier och resa hem, säger Erika Dabhilkar.

– Först och främst är det en fråga om att sätta sig själv i säkerhet och då har studenterna lite olika valmöjligheter. Det vi gått ut med är hur de ska agera genom försäkringsbolaget som är det de måste använda.

Läs mer: Fortsatt turbulens och kaos i megastadens finansdistrikt

Enligt DTU:s rektor Anders Overgaard Bjarklev har situationen för studenterna försämrats sedan protesterna i Hongkong börjat spridas till områden i närheten av universiteten.

– Vi ser rapporter om att några av våra elever har tvingats utrymma sovsalar som satts i brand. Vi får höra från andra att det kastas smällare och till och med brandbomber utanför fönstren till våra studenters bostäder, säger Overgaard Bjarklev i en intervju med Danmarks Radio.

Samtidigt har flera norska studenter blivit evakuerade till hotell, rapporterar NRK.

– Vi blir flyttade till ett hotell nu. Jag vet inte exakt vad det är som händer, jag måste packa, säger en student vid Baptist University till det norska mediebolaget.

Flera demonstranter rapporteras ha samlats inne på universitetets område för att förbereda sammandrabbningar med polisen, vilket fått ledningen att besluta att flytta studenter och senare att stänga skolan, enligt NRK.

Ämnen i artikeln

Hongkong
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt