Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 06:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordiskt-avhopp-fran-sds-partigrupp-i-europaparlamentet/

Världen

Nordiskt avhopp från SD:s partigrupp i Europaparlamentet

Marine Le Pen omgiven av sina nya partikamrater i Identitet och demokrati, ID. Sannfinländarnas Jussi Halla-aho står näst längst till vänster. Dansk folkepartis Peter Kofod står näst längst till höger. Foto: Virginia Mayo/AP

BRYSSEL. Sannfinländarna och Dansk folkeparti överger Sverigedemokraterna i EU-parlamentet. Grannländernas högerpopulister byter partigrupp och ansluter sig till Le Pens och Salvinis grupp som får namnet Identitet och demokrati, ID.

SD tänker inte följa efter, enligt EU-parlamentarikern Charlie Weimers.

EU-valet 2019

SD:s partigrupp ECR var under förra mandatperioden tredje största gruppen i Europaparlamentet och klart störst av dem på högerkanten. Men bakslaget i EU-valet för brittiska Tories, som ingår i ECR, i kombination med stora framgångar för främst italienska Lega, Matteo Salvinis parti, ritar om spelplanen.

På torsdagen talade Marine Le Pen, partiledare för franska Nationell samling, om historiska vingslag när hon presenterade den nya högernationella gruppen ID. Basen utgörs av hennes tidigare partigrupp ENF och växer från 36 ledamöter till 73. Dessutom har partier från tre nya länder, Danmark, Estland och Finland, anslutit sig.

Sannfinländarnas Jussi Halla-aho säger till Yle att man inte vill göra samma misstag som 2014, då nationalistiska och EU-kritiska partierna splittrades i många olika grupper. 

– Vi är fortfarande en minoritet, men vi är en större minoritet än någonsin tidigare, säger Halla-aho, rapporterar Reuters.

Den nya gruppen har som mål att samla så många EU-kritiska och högerpopulistiska partier som möjligt.

Är det aktuellt för Sverigedemokraterna att ansluta sig?

– Inte alls, säger EU-parlamentarikern Charlie Weimers till DN.

Han ser flera områden där SD och nya gruppen ID har skiljda åsikter och nämner synen på Ryssland liksom ekonomiska frågor.

– Vi är ett frihandelsvänligt parti. Bilden jag har av ID är att så är verkligen inte alltid fallet där.

Charlie Weimers konstaterar även att ID har betydligt färre nationella delegationer än ECR, som har partier från 15 länder i sin grupp, samt att ID helt domineras av Frankrike och Italien.

– Vi vill bygga vidare på det vi har påbörjat i ECR. Sannfinländarna och Dansk folkeparti är naturligtvis välkomna tillbaka om de vill, säger Charlie Weimers.

ID blir nu parlamentets femte största grupp, strax efter den Gröna. ECR halkar därmed ner till sjätte plats.

Vad betyder det för inflytandet?

– I reda tal har vi i nuläget bara minskat med omkring tio ledamöter. Jag tror inte det får särskilt stor betydelse. Vi kommer att kunna fortsätta få igenom vår politik på centrala områden.

Charlie Weimers räknar till exempel med att kunna samarbeta med ID och EPP (M:s och KD:s grupp) när det gäller EU:s yttre gräns. Och med liberala gruppen och EPP när det gäller handel.

Men nedgraderingen innebär ändå att Sverigedemokraternas partigrupp får mindre talartid i kammaren och chanserna minskar att få bra positioner i de olika utskotten.

Läs mer:

Nu börjar maktkampen mellan Europas högerpopulister 

Federley tävlar om att leda liberala partigruppen i EU