Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 02:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordiskt-stod-for-salvinis-populistgrupp-i-eu/

Världen

Nordiskt stöd för Salvinis populistgrupp i EU

Italiens inrikesminister Matteo Salvini. Foto: Miguel Medina/AFP

ROM. Italiens inrikesminister och Legas partiledare Matteo Salvini kan räkna med stöd från nordiska populistiska högerpartier inför EU-valet i maj. Dansk folkeparti och Sannfinländarna är med på tåget, men Sverigedemokraterna väljer att bli kvar i Europaparlamentets konservativa partigrupp ECR.

Rätta artikel

Presskonferensen hölls på ett av Milanos lyxigaste hotell nära järnvägsstationen. Ett torg som för något år sedan var proppfullt med migranter som sov här under en stor del av året. Nu noga uppstädat.

På plats som allierade med Salvinis Legaparti fanns Anders Vistisen från Dansk folkeparti, Olli Kotro från Sannfinländarna och Jörg Meuthen från Alternativ för Tyskland. Det vill säga partier som i dag tillhör olika konservativa grupperingar i det nuvarande EU-parlamentet. Det gemensamma valprogrammet lyder ”Gör uppror för ett vettigt Europa”.

Värden Salvini dominerade föga oväntat på hemmaplan. 

– Vi breddar nu vår valallians för att skapa en ny europeisk dröm baserad på säkerhet och full sysselsättning, vilket var Maastrichtfördragets ursprungliga syfte, sade Salvini.

Inför den stora möbelmässan som öppnas i morgon i Milano betonade Salvini vikten av att skydda och prioritera ”made in Europe”.

– Vi vill reformera Europa. Mer makt åt våra länder och mindre åt byråkraterna i Bryssel och Strasbourg. Vi måste skapa nolltolerans för illegal invandring. För att lyckas med det i våra länder måste vi förvandla dem till fort, sade Jörg Meuthen.

På frågan om varför inte Marine Le Pen, som ifjol i Rom ingick en valallians med Lega, fanns på plats svarade Salvini irriterad med en grov svordom. Han korrigerade sig omedelbart och meddelade att alla allierade högerpartier kommer att framträda tillsammans i Milano den 18 maj.

Att partierna som stödjer Salvini är mycket olika gör inget, sade sannfinländaren Olli Kotro:

– Det viktiga är att försvara Europa. Samtidigt finns problemet att EU blivit ett slags Europas förenade stater. En superstat där enskilda länder inte kan få fram sin röst. 

Samtidigt kommer nya inrikespolitiska dyra reformer. Salvini vill snabbt genomföra en plattskatt för italienarna. Reformen är dyr och kontroversiell. Den populistiska Femstjärnerörelsen som regerar tillsammans med Salvini vill inte ha denna reform.

– Vi har ett stort program som vi idag presenterar. Lokala problem intresserar oss föga, sade Salvini med adress till sin regeringskollega Luigi di Maio.