Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 03:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkorea-anklagar-usa-for-dubbla-budskap/

Världen

Nordkorea anklagar USA för dubbla budskap

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un möttes 30 juni. Foto: Brendan Smialowski/AFP

Nordkorea anklagade på torsdagen USA för att lämna dubbla budskap. Trots glada miner när landets diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump möttes för några dagar sedan är kritiken nu åter hård från Nordkorea.

Relationerna mellan Nordkorea och USA har under det senaste året präglats av ett steg framåt – och ett tillbaka. Samtidigt som de båda ledarna visar upp en positiv fasad utåt fortsätter ordkriget mellan de båda länderna.

I samband med mötet mellan de båda den 30 juni, då president Trump blev förste sittande amerikanske president att besöka Nordkorea (Jimmy Carter gjorde det 1994, men då efter sin presidenttid) var det bara glada miner.

Men på torsdagen reagerade Nordkorea åter skarpt mot USA och ett brev som USA tillsammans med Frankrike, Tyskland och Storbritannien skickat till alla FN-medlemmar där man uppmanar dem att se till så att sanktionerna mot Nordkorea fungerar.

I brevet anklagar de fyra länderna Nordkorea för att bryta mot sanktionerna när det gäller import av petroleumprodukter. Något Nordkorea nekar till. 

I ett uttalande, som citeras av nyhetsbyrån Reuters, anklagar Nordkorea USA för att ”i praktiken vara fullkomligt inriktat på fientliga aktioner mot Nordkorea samtidigt som man talar om en dialog mellan Nordkorea och USA”.

Nordkorea konstaterar också att brevet till FN överlämnades samma dag, den 29 juni, som president Trump twittrade att han ville se ett möte mellan honom och Kim Jong-Un.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1144740178948493314

Den hårda nordkoreanska kritiken visar hur stor klyftan mellan Nordkorea och USA är trots mötena mellan ländernas ledare och Donald Trumps försäkringar om att de båda är bästa vänner. En bild som även den statligt styrda nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA fick förmedla efter mötet den 30 juni. 

KCNA konstaterade då bland annat att de båda ledarna enats om att fortsätta den ”produktiva dialogen” när det gäller kärnvapennedrustning och talade om en ”oöverträffad tillit” mellan Kim och Trump.

Tidigare i år har president Donald Trump fortsatt att berömma Nordkoreas diktator och i slutet av maj ställt sig på Kims sida i dennes kritik mot Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

Trots detta närmande noterade Nordkorea att USA genomfört ett kärnvapentest den 13 februari i år, bara dagar före mötet mellan Kim och Trump i Hanoi och upprepade också landets kritik mot de hårda sanktioner som USA lagt. Samtidigt varnade Nordkorea USA för att användandet av styrka ”inte är något som USA har monopol på”.

Liknande hot var vanligare för några år sedan och upphörde tillfälligt när kontakterna mellan Donald Trump och Kim Jong-Un blivit varmare.

Nordkorea har också, genom olika regimföreträdare, fortsatt att kritisera såväl Trumps nationella säkerhetsrådgivare John Bolton som USA:s utrikesminister Mike Pompeo som man menar planerar ”ett militärt övertagande” av Nordkorea.

Hittills har USA och Donald Trump bemött de nordkoreanska anklagelserna med överseende och ibland till och med beröm.