Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkorea-ater-berett-tala-karnvapen-med-usa/

Världen

Nordkorea åter berett tala kärnvapen med USA

USA:s president Donald Trump mötte Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Hanoi i februari i år. Foto: Saul Loeb/AFP

Nordkorea meddelade på måndagen att man åter är berett att diskutera kärnvapen med USA. Det uppger Nordkoreas statskontrollerade nyhetsbyrå KCNA.

Senare på kvällen sköt Nordkorea två missiler i Japanska sjön.

”Vi är beredda att möta USA på en plats och vid en tidpunkt senare i september för att fortsätta diskutera de frågor vi hittills har diskuterat”, skriver KCNA som citerar landets utrikesminister Choe Son-Hui.

Av det korta meddelandet framgår att Nordkorea kräver att USA ”tänker om” när det gäller vissa frågor. Något som bland annat kan betyda att Nordkorea vill se ett slut på de sanktioner som USA lagt på landet.

”Jag tror att USA har haft den tid som behövs för att hitta en lösning som de kan dela med oss”, skriver KCNA.

Kim accepterade redan den 30 juni att ha fortsatta samtal med Trump, men sedan dess har klyftan mellan de två länderna snarast ökat och något datum för ett tredje toppmöte mellan de båda har inte presenterats. Ett tidigare samtal i Hanoi i februari misslyckades och Nordkorea har återupptagit olika försök med missiler.

USA:s utrikesdepartement säger i en kommentar till nyhetsbyrån Reuters att man inte har någon information när det gäller ett eventuellt nytt möte.

I ett kort uttalande senare på måndagskvällen sa Donald Trump att han inte hade någon information om ett nytt möte förutom det han hade läst på nyhetsbyråerna:

– Vi får se vad som händer, sa Trump.

Vid 00.30-tiden natten mot tisdagen meddelade nyhetsbyrån Yonhap att Nordkorea skjutit ytterligare två missiler ut i Japanska sjön.