Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 05:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkorea-avfyrade-robotar-i-japanska-havet/

Världen

Nordkorea avfyrade robotar ut i Japanska havet

Nyhetsinslag om robotskjutningen i sydkoreansk tv. Foto: Ahn Young-Joon/AP

Nordkorea bekräftar från officiellt håll att landet provskjutit raketer mot Japanska havet. Landets diktator Kim Jong-Un säger i ett uttalande att fred och säkerhet bara kan uppnås genom styrka.

Rätta artikel

Efter närmare ett dygns rapportering i väst skickade den statliga nyhetsbyrån KCNA ut ett meddelande om att provskjutningarna gällde långdistansraketer.

”Syftet med övningen var att uppskatta och undersöka förmågan och precisionen för avfyrningsramper för högkalibriga långdistansraketer och taktiska målsökande vapen i frontlinjen”, skriver KCNA, som även uppger att landets ledare Kim Jong-Un personligen övervakat testerna.

Bilder publicerade i nordkoreansk media visar en bister Kim Jong-Un med kikaren i ett fast grepp medan han observerar uppskjutningen. Landets statliga nyhetsbyrå KCNA uppger att diktatorn påmint sina soldater om att ”äkta fred och säkerhet” bara kan säkras och uppnås genom styrka.

I ett uttalande underströk Kim Jong-Un behovet av att ”stärka stridskraften för att stärka den politiska suveräniteten och den ekonomiska självförsörjningen” i en tid när landet hotas.

Sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap rapporterade under lördagen att Nordkorea avfyrat ett antal kortdistansrobotar, robotavfyrningar som är de första från nordkoreanskt håll sedan 2017.

Manövern har väckt reaktioner över stora delar av världen. USA:s utrikesdepartement har dock inte velat uttala sig, utan hänvisar till president Donald Trumps meddelande på Twitter, där han skriver att han tror att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un ”förstår Nordkoreas stora ekonomiska potential” och inte kommer att göra något som äventyrar denna.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1124670603179565056

Även Sydkorea har samlat sin försvarsminister, underrättelsechef och presidentens rådgivare för att hålla ögonen på situationen.

Sydkorea uppmanar Nordkorea att ”stoppa handlingar som ökar den militära spänningen på den koreanska halvön”. Regeringen anser att Nordkoreas uppskjutning bryter mot den militära överenskommelsen mellan länderna.

”Vi väntar oss att Nordkorea aktivt deltar i ansträngningar för att snabbt återuppta nedrustningssamtal”, säger presidenten Moon Jae-Ins talesperson i ett uttalande.

Den ökade militära aktiviteten ses som en reaktion från diktatorn Kim Jong-Un på USA:s krav att Nordkorea ska lämna ifrån sig alla sina kärnvapen och tillåta inspektioner.

De båda ledarna avbröt abrupt sitt toppmöte i februari, enligt nyhetsbyrån Reuters på grund av att USA krävde ”fullständig nedmontering av Nordkoreas kärntekniska infrastruktur”. Båda ledarna har sedan dess sagt sig vara villiga att återuppta samtalen.