Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nordkorea bekräftar provsprängning

Foto: Reuters

Nordkorea säger sig ha genomfört landets första provsprängning av en vätebomb. Uttalandet i den statliga televisionen gjordes efter rapporter om ett jordskalv, inte långt från landets anläggning för kärnvapenprov.

Skalvet uppmättes av USA:s geologiska institut USGS till 5,1. Det väckte omedelbara reaktioner i grannländerna, som misstänkte att det rörde sig om ett nytt kärnvapenprov. FN:s säkerhetsråd har, liksom Sydkoreas utrikesdepartement, kallat till krismöte.

Om Nordkoreas anspråk på att ha sprängt en vätebomb bekräftas så innebär det ett stort steg framåt i landets kärntekniska program. Landets ledare Kim Jong-Un antydde i början av december att landet har utvecklat en vätebomb, uttalanden som möttes med skepsis i omvärlden.

Pyongyang har tidigare gjort anspråk gällande sin kärnvapenförmåga, vilka aldrig kunnat verifieras. Nordkorea genomförde atomprovsprängningar 2006, 2009 och 2013. Samtliga provsprängningar har gjorts vid anläggningen Punggye-ri, i området där skalvet nu har registrerats.

Först reagerade FN med fördömanden och krav på samtal. Bara enstaka länder, däribland Japan, svarade med sanktioner. Senare skärpte världssamfundet sina tidigare sanktioner, som exempelvis varuinspektioner.

Onsdagens provsprängning har omedelbart väckt reaktioner. Bland dem som snabbt fördömde den finns Frankrike, Norge samt naturligtvis Japan och Sydkorea. Grannlandet i norr, närmast allierade Kina, kritiserade också sprängningen och meddelade att man kommer att framföra en formell protest.

”Uppgifterna om provsprängning i Nordkorea är djupt oroande. Om en kärnsprängning genomförts är det en allvarlig och provokativ handling som äventyrar internationell fred och säkerhet och bör fördömas. En sprängning är ett flagrant brott mot FN:s säkerhetsrådsresolutioner och mot principerna i provstoppsavtalet CTBT”, kommenterade utrikesminister Margot Wallström saken. 

”Sverige, EU och det internationella samfundet uppmanar Nordkorea att fullgöra sina internationella förpliktelser och respektera FN:s säkerhetsrådsresolutioner och principerna i CTBT.”

Sannolikt kommer händelsen att resultera i skärpningar av de internationella sanktioner som införts mot Pyongyang efter tidigare provsprängningar och robottester. En vätebomb bygger på fusion i en kedjereaktion som resulterar i en kraftigare detonation än fissionsvapen. Nordkoreas sprängningar har gjorts under jord.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.