Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nordkorea bojkottar FN-råd - och hotas av tuffare sanktioner

Nordkorea tänker i fortsättningen bojkotta FN:s råd för mänskliga rättigheter. Samtidigt ska FN:s säkerhetsråd rösta om skärpta sanktioner mot det slutna landet.

Beskedet att Nordkorea kommer att bojkotta alla möten där FN:s råd för mänskliga rättigheter behandlar läget i den slutna kommunistdiktaturen kommer från landets utrikesminister Ri Su Yong.

Ministern säger att Nordkorea ”aldrig någonsin” kommer att känna sig bundet av rådets resolutioner, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Han anklagar också FN-rådet för att sända agenter till Nordkorea för att rekrytera kriminella som ska bli ”så kallade avhoppade nordkoreaner”.

– För att tjäna pengar tvingas dessa sedan hitta på grundlösa vittnesmål som ska låta så chockerande som möjligt, sade Ri Su Yong.

FN anklagade i en rapport 2014 Nordkorea för ”systematiska, omfattande och allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna”. Anklagelserna omfattade tvångsarbete, försvinnanden, tortyr, våldtäkter och barnamord.

Beskedet att Nordkorea tänker bojkotta FN-rådet kommer att bidra till att ytterligare isolera landet.

Samtidigt hotas Nordkorea av skärpta sanktioner som en följd av landets kärnvapenprov i januari och uppskjutningen av en satellit förra månaden. Både kärnvapenprovet och uppskjutningen strider mot gällande sanktioner, rapporterar BBC.

FN:s säkerhetsråd väntas rösta i dag, onsdag, om de nya sanktionerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.