Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-05 07:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkorea-bryter-all-kontakt-med-sydkorea/

Världen

Nordkorea: Bryter all kontakt med Sydkorea

Bild 1 av 2 Telefonlinjen mellan Nordkorea och Sydkorea upprättades 2018.
Foto: South Korea Unification Ministry/Yonhap via AP
Bild 2 av 2 Kim Jong-Un.
Foto: AP

Nordkorea stoppar kontakterna med Sydkorea via ländernas särskilda telefonlinje. Enligt Pyongyang är det ett första steg mot att bryta alla kontakter med grannlandet.

– Det finns inget behov av att diskutera med dem, uppger statliga nyhetsbyrån KCNA. 

De senaste dagarna har Nordkorea flera gånger gått till attack mot Sydkorea. Pyongyang har hotat att stänga ett mellanstatligt kontaktcenter om Sydkorea inte stoppar nordkoreanska avhoppare från att skicka flygblad och annat material till sitt gamla hemland, skriver Reuters.

I helgen svarade Nordkorea inte på samtal via ländernas särskilda telefonlinje, det var första gången sedan linjen upprättades mellan länderna 2018, uppger Sydkoreas departement för enande enligt den Sydkoreabaserade nyhetssajten NK News

Nu uppger Nordkorea att kontakterna med Sydkorea kommer att upphöra via telefonlinjen. Det här sägs vara ett första steg mot att bryta alla kontakter med grannlandet, rapporterar den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA.

Högt uppsatta regeringstjänstemän, bland annat ledaren Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong, slår fast att ”arbetet mot syd grundligt ska förvandlas till att vara ett mot en fiende”. Därför upphör kontakterna via det mellanstatliga kontaktcentret samt telefonkontakterna mellan ländernas militärer och presidentkontor. 

Nordkorea anklagar grannlandet för att ansvarslöst tillåta avhoppare att såra det nordkoreanska ledarskapets värdighet. 

– Det här var ett tecken på fientlighet mot hela vårt folk. Vi har kommit fram till att det inte finns något behov av att sitta ansikte mot ansikte med de sydkoreanska myndigheterna och det finns inget behov av att diskutera med dem eftersom de bara har väckt vår avsky, uppger KCNA. 

Läs mer: 

Nordkorea fördömer Sydkoreas övningar

Skott från Nordkorea kan ha varit olyckshändelse

Ämnen i artikeln

Nordkorea
Sydkorea
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt