Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nordkorea: Det var en vätebomb

00:59. Nordkorea har ”framgångsrikt” detonerat en vätebomb, rapporterar nordkoreansk media.

Starka skakningar i Nordkorea tidigt på söndagsmorgonen tyder på att landet genomfört en ny testsprängning av en kärnladdning. Nordkorea uppgav i ett uttalande 08.30 att man sprängt en vätebomb, och att det var ”ett lyckat test”. 

 

Nordkorea hävdar i en kungörelsen i statlig tv klockan 08.30 att det är en vätebomb man sprängt, och att det var ”ett lyckat test”, skriver den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. 

Bomben uppges ha varit 5-6 gånger starkare än den senaste kärnvapensprängningen, och landets största kärnexplosion hittills.

Enligt Nordkorea kan vätebomben bäras av en ny interkontinental ballistisk missil. Vätebomber är de kraftigaste typen av kärnvapen, och kan göras många gånger starkare än konventionella kärnvapen. 

Den japanska regeringen bekräftade tidigare att de kraftiga skakningarna i Nordkorea på söndagsmorgonen beror på att landet genomfört sitt sjätte kärnvapentest.

– Efter att han analyserat data från det japanska meteorologiska institutet, har den japanska regeringen dragit slutsatsen att Nordkorea utfört ett kärnvapentest, sade den japanska utrikesministern Taro Kono i en tv-sändning, skriver CNN.

Det var vid 05.30-tiden på söndagsmorgonen som flera jordbävningsinstitut rapporterade starka skakningar i Nordkorea, med en magnitud på 5,6 .

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, som citerade regeringskällor, rörde det sig om en artificiell jordbävning och kunde tyda på att Nordkorea genomfört en ny testsprängning av en kärnladdning. 

Det skulle i så fall vara landets sjätte kärnvapentest.

Den amerikanska jordbävningsmyndigheten USGS uppmätte en jordbävning med magnituden 5,2 i norra Nordkorea skriver man på sin hemsida. 

Skakningarna verkar enligt USGS uppgifter ha skett på ytan, djupet är satt till 0,0 kilometer. USGS betecknade det därefter som en möjlig explosion. Magnituden 6,3 uppgavs för explosionen.

USGS skriver på hemsidan att om det är en explosion så kan man inte säga vilken typ det är, men den har inträffat i det område där kärnvapentest skett tidigare.

Den sydkoreanska militären höjde beredskapsnivån direkt efter skakningarna, rappporterar Yonhap, och alla trupper är nu på högsta beredskap.

Vid 06.30-tiden på morgonen gick Sydkoreas försvarsråd, som består av cheferna på de olika vapenslagen, ut med ett meddelande om att det rör troligen rör sig om ett vapentest, skriver Yonhap.

Japans premiärminister Shinzo Abe kommenterade snabbt händelsen. Ett nytt kärnvapentest i Nordkorea är ”fullkomligt oaccetabelt” säger han enligt AFP.

Vid 07.10-tiden bekräftade den japanska regeringen att det rör sig om ett vapentest, enligt AFP.

Ett andra mindre skalv på magnituden 4,6 ska ha inträffat en stund efter det första. Det är ett kinesiskt jordbävningsinstitut som rapporterar detta, och det ska röra sig om någon form av ”kollaps” efter det första skalvet, något som störtat samman, enligt Reuters.

Läs mer: Peter Wolodarski: Hotet om ett kärnvapenkrig är på riktigt.


Foto: Elin Lindwall

Grafik: Elin Lindwall

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.