Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 12:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkorea-efter-samtalen-usa-har-pa-sig-till-arsskiftet/

Världen

Ann Linde hoppas på nya kärnvapensamtal i Sverige

Nordkoreas förhandlare Kim Myong-Gil utanför Nordkoreas ambassad efter förhandlingen med USA avbrutits. Foto: Nicklas Thegerström

Nu kommer nya ultimatum från Nordkorea. Före årsskiftet måste USA ”sluta upp med fientliga handlingar” för att landet ska vilja diskutera nedrustning. 

Utrikesminister Ann Linde (S) hoppas kunna locka tillbaka parterna till Sverige inom kort.

”Vi uppfattar att det förts konstruktiva samtal”, säger hon i ett skriftligt uttalande till TT.

Pyongyang har ”inga önskemål om att hålla sådana kväljande samtal så länge inte USA vidtar steg för att sluta med fiendskapen”, är det beska budskapet genom en talesperson på det nordkoreanska utrikesdepartementet på söndagen, enligt AFP.  

Det kommer efter att samtalen i Stockholm avbrutits på lördagskvällen. 

”Förhandlingarnas öde ligger i USA:s händer, och slutdatumet är vid detta års slut” fortsatte talespersonen. 

På lördagskvällen höll delegationens ledare Kim Myong-Gil en presskonferens där han bland annat anklagade USA för att inte komma med några kreativa initiativ, och inte ”ta med sig något nytt till förhandlingsbordet.” 

USA:s delegation hade en helt annan beskrivning av hur samtalen gått. 

Morgan Ortagus, talesperson för USA:s utrikesdepartement, skrev i ett uttalande att ”Nordkoreas kommentarer inte återspeglar innehållet eller andan i dagens över åtta timmar långa samtal”. 

Varken den nordkoreanska ambassaden i Stockholm eller den amerikanska hade på söndagen någon ny kommentar i frågan, utan det som uppgavs på lördagen efter att samtalen avbrutits är det som gäller, meddelar man. 

Utrikesminister Ann Linde. Foto: Lisa Mattisson

Utrikesminister Ann Linde (S) ser det som att det förts konstruktiva samtal och hoppas kunna locka tillbaka parterna till Sverige inom kort.

”Parterna har kunnat klarlägga positioner för varandra i olika frågor på sätt som vi hoppas lagt grunden till fortsatt dialog. Situationen omfattar många svåra frågor där parterna ofta står långt ifrån varandra. Inget kan förväntas lösas ut vid ett enskilt möte”, säger hon i ett skriftligt uttalande till TT.

Utrikesministern uppmanar Nordkorea och USA att se till att dialogen inte stannar av. Länderna har bjudits in till ett nytt möte om två veckor.

”Sverige har klargjort för parterna att vi står till förfogande för nya samtal. Vi hoppas att det ska kunna ske. Dialog är enda vägen till en fredlig lösning av situationen på den koreanska halvön”, säger Ann Linde till TT.

USA har redan sagt ja till inbjudan. Men Nordkorea menar att det inte finns en chans att USA kommer att ta med sig något nytt till ett möte om två veckor, det är oklart om landet kommer att acceptera Sveriges förslag, uppger Reuters.

– USA sprider en helt ogrundad berättelse om att båda sidor är öppna för att mötas om två veckor... det är inte alls sannolikt att man kan ta fram ett förslag som rimligen möter Demokratiska Folkrepubliken Koreas förväntningar och omvärldens oro på bara två veckor, säger en talesperson för Nordkoreas utrikesdepartement enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Läs mer: 

Expert: Därför har Nordkorea och USA vitt skilda strategier 

Nordkorea: Förhandlingarna med USA har avbrutits 

Samtal om Nordkoreas kärnvapen igång i Sverige