Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nordkorea hotar ”sänka Japan” och ”förvandla USA till aska”

Kim Jong Un tillsammans med militären efter en lyckad raketuppskjutning tidigare i sommar.
Kim Jong Un tillsammans med militären efter en lyckad raketuppskjutning tidigare i sommar. Foto: KCNA/AP

Nordkorea fortsätter med sina diplomatiska kraftord mot omvärlden. Med kärnvapen hotar man ”sänka” Japan och ”förvandla USA till aska och mörker” med anledning av säkerhetsrådets senaste sanktioner.

Hoten uttrycktes på onsdagen av Nordkoreas myndighet för fred i Asien och Stillahavsregionen och FN:s säkerhetsråd beskrivs i samma kommuniké som ”ett ondskans redskap” bestående av ”pengamutade” länder som följer USA:s minsta vink. ”Örikets fyra öar borde sänkas i havet av [den nordkoreanska statsideologin] juches bomb. Japan behövs inte längre”, lyder budskapet enligt statliga nyhetsbyrån KCNA.

Efter Nordkoreas sjätte och kraftfullaste provsprängning av kärnvapen förra söndagen enades säkerhetsrådet omgående att införa ytterligare en rad sanktioner. Nordkorea reagerar som regel med målande beskrivningar av hur man ska hämnas straffåtgärderna.

”Låt oss förvandla USA:s fastland till aska och mörker. Låt oss ge utlopp för vårt hat genom att mobilisera alla vedergällningsredskap som vi har färdigställt fram tills nu”, lyder hotet mot USA. Donald Trump har sagt att om Nordkorea vidtar någon som helst stridsåtgärd ska man svara med ”eld och raseri” och ”militära lösningar är helt på plats, laddade och skjutklara”.

USA:s förslag till sanktioner var ursprungligen mer långtgående och måste mildras för att förhindra Rysslands och Kinas veton. Trump själv hade till och med hotat att stoppa alla handelsförbindelser med länder som gör affärer med Nordkorea, men det hade slagit hårt mot USA vars export till Kina uppgick till 60 miljarder dollar under årets första halva och importen från Kina var närmare 230 miljarder dollar.

Läs mer: Michael Winiarski: FN saknar gemensam strategi – trots nya sanktioner

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.