Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 03:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkorea-hotar-sydkorea-med-vapenmakt/

Världen

Nordkorea hotar Sydkorea med vapenmakt

Kim Yo-Jong.
Kim Yo-Jong. Foto: Patrick Semansky/AP

Nordkorea varnade på lördagen Sydkorea för att man kan komma att använda vapen om inte situationen mellan länderna förändras. Det sa en rådgivare till Nordkoreas ledare på lördagen.

Nordkorea fortsätter att öka spänningen mellan de båda länderna sedan personer som lyckats fly från Nordkorea har fortsatt skicka ballonger med flygblad och ris över gränsen. Nordkorea har sedan i tisdags avslutat alla kontakter med Sydkorea på grund av flygbladen.

På lördagen sa Kim Yo-Jong, syster och rådgivare till landets ledare Kim Jong-Un, att hon instruerat ”avdelningen som har ansvaret för kontakter med fienden” att utföra nästa aktion mot Sydkorea ”på ett bestämt sätt”. Något som kan innebära att man sätter in militär, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Nordkoreas statskontrollerade propagandakanal KCNA skriver på lördagen att den nuvarande situationen har orsakats av Sydkorea sedan landet ”inte uppfyllt sina löften”.

”Från och med nu kommer de sydkoreanska myndigheterna att uppleva ånger och smärta”, skriver KCNA också.

Nordkorea har också gått till hårt angrepp mot FN:s generalsekreterare Antonio Guterres som man anklagat för att uppträda som ”ett fyllo” sedan FN-chefen beklagat att Nordkorea inte längre håller kontakten med sin granne i söder.

Nordkoreas utrikesminister har också gjort klart att landet nu kommer att bygga upp en ”mer tillförlitlig” militär styrka för att kunna svara mot det hot man anser att USA utgör, skriver Korea Herald. Enligt Nordkorea har Washington försämrat relationerna mellan länderna sedan Kim Jong-Un och president Donald Trump senast möttes i Singapore för två år sedan.

Ämnen i artikeln

Nordkorea
Kim Jong-Un
Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt