Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkorea-hotar-usa-med-julklapp/

Världen

Nordkorea hotar USA med ”julklapp”

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un vid en militärbas på ön Changrin. Foto: KCNA via AP

Efter att förhandlingarna mellan USA och Nordkorea om nedrustning av kärnvapen avbrutits flera gånger kräver nu Nordkorea att USA mjukar upp sin inställning. Annars kan man skicka en ”julklapp” hotar landet, som i slutet av november påstod att man utvecklat ett ”supervapen”.

Nordkorea har tidigare i ett ultimatum krävt att USA före årets slut ska ändra ”sin fientliga politik”, och när nu årsslutet närmar sig skruvade landet på tisdagen upp retoriken. 

Ri Thae Song, vice utrikesminister med ansvar för relationerna med USA, säger i ett uttalande att Washingtons uppmaningar till fler förhandlingar är ett ”dåraktigt trick för att hålla fast Nordkorea i förhandlingar”, något som dessutom skulle utnyttjas inrikespolitiskt i USA.

Uppgifterna kommer från den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Ri Thae Song hävdar att Nordkorea gjort sitt yttersta för att föra saken framåt och att det nu är ”helt upp till USA att välja vad landet ska få för julklapp”.

Läs mer: Nordkorea påstår sig ha testat supervapen

Tidigare i höstas hölls förhandlingar i Stockholm mellan USA och Nordkorea, som Nordkorea avbröt. Även då anklagades USA för att inte vara intresserat av att hitta lösningar. 

Läs mer: Förhandlingarna i Stockholm har avbrutits