Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nordkorea hotar USA med kärnvapenattack

Foto: Wong Maye-E/AP

Nordkorea hotar Sydkorea och USA med ”urskillningslösa” kärnvapenattacker efter att USA och Sydkorea dragit i gång sin årliga militärövning – den här gången den största någonsin.

De återkommande militärövningarna sätter alltid press på relationerna mellan länderna. I år börjar den i dag och ska hålla på till och med april. Läget är mer spänt än vanligt efter Nordkoreas kärnvapentest och uppskjutning av en långdistansrobot, och de efterföljande FN-sanktionerna mot landet.

Nordkorea ser övningarna som en generalrepetition för en invasion av landet, och hotar i ett meddelande från regimen i Pyongyang med ”urskillningslösa” kärnvapenattacker, enligt bland andra BBC.

Washington och Seoul ska förvandlas till ”flammor och aska” hotar Nordkorea, enligt The Guardian.

Förra året var hotet att Washington skulle bli till ett ”ett hav av eld”.

Foto: Wong Maye-E/AP

Nordkoreanska soldater vid militärparad i Pyongyang i oktober. Foto: Wong Maye-E/AP.

Årets övning är den största gemensamma militärövning någonsin, med 300.000 sydkoreanska och 15.000 amerikanska soldater.

Sydkoreas försvarsminister varnade i skarpa ordalag Nordkorea för ”ogenomtänkta beslut som kan slå tillbaka mot landet.”

– Om Nordkorea ignorerar vår varning och provocerar, kommer vår militär att svara bestämt och utan nåd, sa talesmannen Moon Sang-gyun, enligt BBC.

I år sammanfaller övningarna med införandet av kraftiga FN-sanktioner mot Nordkorea, efter landets uppskjutning av en långdistansrobot.

På lördagen stoppades ett nordkoreanskt fraktfartyg av filippinska myndigheter i enlighet med sanktionerna. Fartyget skulle inspekteras under FN-mandat, och besättningen deporteras.

Nordkorea har svarat på sanktionerna med att man ”iordningsställer kärnvapen i förebyggande syfte”, och genom att skjuta en kortdistansmissil ut i havet.

Landets förmåga att slå till med kärnvapen ifrågasätts dock av experter. Även om Nordkorea gör framsteg med både kärnvapentest och missiltest, tvivlar man på att man bemästrar tekniken att krympa kärnvapnen så att de kan bäras av robotar, skriver The Guardian.

Det är inte heller troligt att de ännu har stabila långdistansrobotar som kan bära ett sådant vapen till USA.

Nordkorea-sanktioner

• FN: säkerhetsråd röstar om utvidgade och skärpta sanktioner på onsdagen.
• I förslaget ingår förbud för Nordkorea att exportera exempelvis kol, järn, järnmalm, guld och titan.
• Med udden riktad mot Pyongyangs elit förbjuds export av lyxklockor, snöskotrar och vattenskotrar till Nordkorea.
Källa: AFP.

Mer om Nordkorea
  • Nordkorea har skjutit upp robot
  • FN:s säkerhetsråd blixtinkallas efter att Nordkorea skjutit upp en misstänkt långdistansrobot. FN-chefen Ban Ki-Moon fördömer handling och i Sydkorea lät reaktionerna inte vänta på sig. ”En oförlåtlig provokation” som kräver åtgärder, anser landet.
  • Nordkoreas robothot fördöms
  • Den 6 januari genomförde Nordkorea sitt fjärde test med en kärnladdning. Experter i omvärlden ifrågasatte uppgifterna från Pyongyang att det rörde sig om en vätebomb.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.