Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 15:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkorea-hotar-usa-med-oonskade-konsekvenser/

Världen

Nordkorea hotar USA med ”oönskade konsekvenser”

Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son Hui. Foto: Andy Wong/AP

Nordkorea fortsatte på tisdagen sina verbala attacker mot USA. Den här gången genom att hota med ”oönskade konsekvenser” om inte USA ändrar sin inställning till hur Koreahalvön ska bli en kärnvapenfri zon.

Rätta artikel

Nordkorea har under flera veckor kritiserat USA för att inte vilja förändra sin inställning när det gäller kärnvapennedrustningen på Koreahalvön. Vilket i klartext betyder att Nordkorea inte vill överlämna sina kärnvapen till USA innan man kan få en lättnad i de sanktioner som lagts mot landet.

På tisdagen sa Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son Hui till den statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA att Nordkorea är berett att bli kärnvapenfritt ”när tiden är den rätta” – men enbart om USA förändrar sin nuvarande inställning till hur detta ska gå till.

Tisdagens kritik var femte gången på några veckor som en nordkoreansk minister gick till angrepp mot USA. En av dem som åter fick hård kritik var USA:s utrikesminister Mike Pompeo som så sent som i måndags åter fick göra klart att han var ansvarig för den amerikanska förhandlingsgruppen när det gäller Nordkorea.

På tisdagen fick Pompeo åter kritik, den här gången från Choe, som kallade Pompeos inställning till hur kärnvapnen ska försvinna från Nordkorea för ”dumdristig och farlig”.

I dagens uttalande sa Choe också att om USA inte ändrar sin inställning till kärnvapennedrustningen i Nordkorea kan detta få ”oönskade konsekvenser”, skriver nyhetsbyrån Reuters.

54-åriga Choe Son-Hui är en av Nordkoreas högst uppsatta diplomater, vice utrikesminister, och en av få kvinnor i hög position i Nordkorea. Hon deltog i mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un i Singapore den 12 juni förra året och samtalen utanför Stockholm i mitten av januari i år.

Nordkorea har gett USA till slutet av året på sig att ändra sin inställning.