Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 20:55 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkorea-i-stridsberedskap/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nordkorea i stridsberedskap

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har beordrat stridsberedskap för landets strategiska robotar, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA.
 

Den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap beskriver en ökad aktivitet vid gränsen mellan de två koreanska staterna, uppger Reuters.

Kim gav order om att robotarna ska vara i beredskap för att "när som helst" avfyras mot USA:s fastland liksom mot amerikanska militärbaser i Stilla havet och Sydkorea.

Beslutet fattades efter amerikanska bombflygövningar med smygarplanet B 2 över Sydkorea på torsdagen och efter konsultationer med höga militärer, skriver KCNA.

– Tiden är inne för att göra upp med de amerikanska imperialisterna i ljuset av den rådande situationen, sade Kim.

– Om de provocerar hänsynslöst med stora strategiska styrkor så slår Nordkorea till skoningslöst.

Nordkoreas enda allierade, Kina, efterlyser "gemensamma ansträngningar" för att minska spänningen på Koreahalvön efter Nordkoreas order om stridsberedskap för landets strategiska robotar.

– Vi uppmanar alla relevanta parter att gemensamt anstränga sig för att vända det spända läget, säger det kinesiska utrikesdepartementets talesman Hong Lei, enligt AFP.

– Fred och säkerhet på Koreahalvön, såväl som i nordöstra Asien, ligger i allas intresse.

Ryssland varnade i dag för att den ökade militära aktiviteten i närheten av Nordkorea, underförstått de amerikanska bombflygövningarna, kan orsaka spänningar som eskalerar bortom kontroll.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.