Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 07:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkorea-inget-toppmote-med-usa-i-ar/

Världen

Nordkorea: Inget toppmöte med USA i år

Kim Yo-Jong.
Kim Yo-Jong. Foto: Jorge Silva/TT

Det blir inget toppmöte mellan Nordkorea och USA i år. Det säger Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong i ett uttalande på fredagen. Kim har under de senaste veckorna allt mer kommit att föra ut Nordkoreas politik till omvärlden.

USA och Nordkorea har hittills hållit två toppmöten där USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un träffats ansikte mot ansikte. Det första mötet genomfördes i Singapore den 12 juni 2018. Det andra i Hanoi den 27–28 februari 2019.

I samband med mötena har de båda ledarna misslyckats med att lösa de två största frågorna mellan länderna: En kärnvapenfri Koreahalvö och att sanktionerna mot Nordkorea tas bort.

Förhoppningar om ytterligare ett möte har hittills inte förverkligats trots att Donald Trump vid flera tillfällen sagt att han är beredd att träffa Kim.

Och nu ser utsikterna om ett andra toppmöte åter ut att grusas. På fredagen sa Kim Jong-Uns yngre syster, som också har titeln första vice-departementsdirektör vid Arbetarnas centralkommitté, att hon ansåg ett sådant möte ”onödigt och meningslöst”, skriver Korea Herald.

Kim Jong-Un och Donald Trump under deras andra möte i juni 2018.
Kim Jong-Un och Donald Trump under deras andra möte i juni 2018. Foto: Evan Vucci

Även om Kim poängterade att uttalandet var hennes eget är det knappast sannolikt att hon skulle ha gjort det utan att först förankrat det hela hos sin bror.

– Det är min personliga uppfattning att ett toppmöte mellan USA och Nordkorea inte kommer att äga rum i år, sa Kim.

Ett av de viktigaste ämnen som diskuterades under mötet i Singapore var en kärnvapenfri Koreahalvö. Något som Nordkorea hittills inte visat någon vilja att arbeta för. Istället har landet fortsatt utveckla sina kärnvapen.

Nu säger Kim att det knappast kommer att ske någon förändring i Nordkoreas policy under den närmaste tiden:

– Vi säger inte att vi aldrig kommer att kommer att avrusta våra kärnvapen, men vi vill vara tydliga med att detta inte är något vi tänker göra nu.

Läs också:

Hon har i år blivit den nordkoreanska regimens näst viktigaste person

Ämnen i artikeln

Kim Jong-Un
Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt