Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nordkorea: Kim Jong Uns farbror avrättad

Den tidigare inflytelserike Jang Song-Thaek, ingift farbror till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, har avrättats. Han ska ha ställts inför en militärdomstol, anklagad för "förräderi och omstörtande verksamhet". Det rapporterade den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA på torsdagen.

I måndags visade den statliga televisionen hur 67-åringen släpades ut från ett partimöte under förödmjukande former. Det var oklart när mötet hölls, men bilderna ansågs slutgiltigt bekräfta att Jang fallit i onåd.

Jang är gift med den mäktiga systern till den förre ledaren Kim Jong-Il, Kim Jong-Uns pappa. Inofficiellt var han landets näst viktigaste person och sågs som en grå eminens bakom tronen.

Varför han fallit i onåd är oklart, men partiledningen öste efter gripandet anklagelser över honom. Han beskrevs som en komplottmakare, med smak för lyx och fala kvinnor.

Vissa bedömare ser utrensningen som ett tecken på Kim Jong Uns växande självförtroende. Andra är rädda för att försvinnandet av en så viktig person kan skapa instabilitet och växande krigshot.

Yang Moo-Jin, professor vid Universitetet för Nordkoreastudier säger att troligen fler inom kort kommer få smaka på Jangs öde.

– Det blir en stormande utrensning så att Kim Jong-Un framstår som maktens enda centrum, sade han tidigare i veckan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.