Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nordkorea: Miljoner ansluter sig till armén

Nordkoreanska soldater på parad i Pyongyang i april 2017.
Nordkoreanska soldater på parad i Pyongyang i april 2017. Foto: Cheng Dayu/Polaris

3,5 miljoner frivilliga har anslutit sig till Nordkoreas armé efter det att spänningen mellan landet och USA har ökat. Det uppger Nordkoreas regeringstrogna tidning Rodong Sinmun.

Uppgifterna om att miljoner frivilliga skulle ha anslutit sig till militären under de senaste dagarna kan ses som ännu en del i ordkriget mellan Washington och Pyongyang.

Liknande uppgifter publicerades i augusti 2015 sedan en mina exploderat i den demilitariserade zonen mellan Sydkorea och Nordkorea. Då påstod Nordkorea att en miljon frivilliga hade anslutit sig till armén, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Under lördagen började Japan att placera ut antimissilsystem på platser som anses särskilt utsatta. Detta för att kunna möta ett eventuellt anfall från Nordkorea. Det uppger CNN.

Den nordkoreanska armén består i dag av 6.445.000 man varav 5,5 miljoner befinner sig i reserven, enligt uppgifter på sajten Global Firepower. USA har drygt 2,3 miljoner soldater.

Nordkorea har tillgång till 944 flygplan och 967 fartyg – USA 13.762 flygplan och 415 fartyg.

Läs också: Nordkorea förbereder robot från ubåt

De senaste dagarnas upptrappning har hittills mest handlat om ord. För Nordkoreas del en strategi som landet använt sig av under lång tid. Så sent som för några månader sedan genomförde Nordkorea en simulerad attack mot en amerikansk bas i Japan, på samma sätt som landet nu säger sig planera en attack mot Guam, drygt 3.000 kilometer från Nordkorea, där USA har såväl en flygbas som en flottbas.

Men den gången blev USA:s reaktion bara ett kort twitterinlägg från Donald Trump, skriver nyhetsbyrån AP.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.