Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkorea-nobbar-nya-samtal-med-usa/

Världen

Nordkorea nobbar nya samtal med USA

Nordkoreas förhandlare Kim Myong-Gil utanför Nordkoreas ambassad efter förhandlingen med USA avbrutits. Foto: Nicklas Thegerström

Nordkorea säger nej till nya samtal med USA innan året är slut. Samtalen skulle ha handlat om kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

Så sent som på onsdagen hotade Nordkorea med att slå tillbaka om USA fortsätter med sina militära övningar med Sydkorea. USA svarade senare på kvällen att man kan tänka sig att ändra på detta och erbjöd senare nya samtal innan året är slut.

På torsdagen gjorde Nordkorea klart att man inte är intresserat av att låta Kim Jong-Un och Donald Trump mötas i ett nytt toppmöte innan året är slut, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Reuters ska förslaget om ett nytt toppmöte ha erbjudits av ”ett tredje land”. Enligt uppgifter till DN ska detta land inte ha varit Sverige.

Men Nordkorea vill inte ställa upp på detta enligt Nordkoreas förhandlare när det gäller kärnvapenfrågan, Kim Myong Gil, som mötte sin amerikanske motsvarighet Stephen Biegun i Sverige förra månaden.

– Vi är inte beredda att delta i sådana förhandlingar, säger Kim Myong Gil till den statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA enligt Reuters.

Nyhetsbyrån konstaterar att Nordkoreas utspel kommer sedan ordföranden för den högsta militärledningen, general Mark Milley, sagt att USA är berett att använda ”allt man har” då det gäller att försvara Sydkorea mot en attack från Nordkorea.

Så sent som i onsdags sa USA:s försvarsminister Mark Esper att han var öppen till en förändring när det gäller USA:s militära närvaro runt Koreahalvön.