Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 00:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkorea-pastar-sig-ha-testat-nytt-vapen/

Världen

Nordkorea testade nytt ”supervapen”

Nordkorea har släppt bilder på vad de påstår vara testskjutningen av det nya vapnet. Foto: KCNA

Nordkorea uppgav på fredagen att man testat ett nytt vapen som beskrivs som att det ”saknar sitt motstycke i världen”. Landets ledare Kim Jong-Un var med vid försöket.

Det var i torsdags som Nordkorea testade ett nytt vapen från Yeonpo i landets östra del. Enligt sydkoreanska Korea Herald ska två missiler ha skjutits upp. Båda uppskjutningarna ska ha varit lyckade och vapnet beskrivs som en ”superstor raketuppskjutningsramp”.

Enligt den nordkoreanska statligt styrda nyhetsförmedlaren KCNA bevittnades testet av Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Det beskrivs som ett vapen som ”saknar sitt motstycke i världen”.

KCNA skriver på fredagen att testet syftade till att ”befästa landets överlägsna militära kapacitet och vapnet tillförlitlighet”.

Nordkorea är inte ensamt om att anse sig ha ett av världens främsta vapen. Den 21 november förklarade Rysslands president Vladimir Putin att ”vårt vapen saknar motstycke i världen”.

För några dagar sedan bekräftade det amerikanska försvarsdepartementet för nyhetsbyrån AP att Ryssland dessutom visat upp ett vapen kallat Avangard som är kapabelt att flyga 27 gånger så snabbt som ljudet. Vapnet kommer att tas i drift i december.