Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nordkorea provskjuter kortdistansrobotar

Foto: AFP/KCNA via KNS

Nordkorea provsköt på torsdagen fyra kortdistansrobotar nära gränsen mot Sydkorea.

Robotarna sköts klockan 17.42 lokal tid, från ett berg ut mot vattnet strax norr om gränsen mot Sydkorea, enligt det sydkoreanska försvarsdepartementet. Det saknas uppgifter om vad målet var för robotarna.

Försvarsdepartementet i Seoul uppger att kortdistansrobotarna avfyrades över havet mot ostkusten. Nyhetsbyrån Yonhap skriver att det rör sig om projektiler med en räckvidd på 200 kilometer, alltså inga som kan nå Japan.

– Vår militär är i hög beredskap för ytterligare avfyrningar eller andra militära provokationer från norr, sade en talesman för Sydkoreas försvarsdepartement enligt AFP.

Nordkorea genomför relativt ofta avfyrningar av kortdistansrobotar, ett sätt att uttrycka sin ilska över USA:s och Sydkoreas gemensamma årliga militärövningar – man betraktar dem som krigsförberedelser.

USA och Sydkorea inledde årets militärövning i måndags. Tidigare i februari provocerades Nordkorea av att en amerikansk B 52 flög över Sydkorea.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.