Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nordkorea riktar vapen mot USA

Nordkoreansk militärövning, under Kim Jong Uns ledning, den 14 mars.
Nordkoreansk militärövning, under Kim Jong Uns ledning, den 14 mars. Foto: KCNA/KNS / AP/Scanpix
Nordkorea meddelade på tisdagen att man riktar strategiska långdistansvapen mot Hawaii och USA:s västkust. Beskedet ska vara en reaktion på att amerikanskt bombflyg övat i närheten av landet.

”Från och med nu intar den koreanska arméns högsta militärkommando högsta stridsberedskap för alla markartillerienheter inklusive enheter för långdistansartilleri och strategiska missiler som kommer att riktas mot alla fiendemål på amerikanska invasionsbaser på fastlandet, Hawaii och Guam”, rapporterade statliga nyhetsbyrån KCNA.

Spänningen som under många år liknat ett slags kallt krig har på sistone skiftat karaktär. Bortsett från den koreanska konflikten, som aldrig fått ett formellt slut efter 50-talets krig, finns den territoriella om Sydkinesiska havet med intressen från en rad länder i regionen. Förrförra fredagen övningsavfyrade Nordkorea robotar mot området.

USA har den senaste tiden genomfört militärövningar tillsammans med Sydkorea. Bland annat med bombplan av typen B 52. Övningarna ses inte med med blida ögon från nordkoreanskt håll. USA bedriver atomutpressning och andra länder följer efter och skaffar egna kärnvapen, sade Nordkoreas biträdande FN-ambassadör förra veckan.

Pentagon, å sin sida, skyller mobiliseringen på Nordkorea med hänvisning till de hot om ett andra Koreakrig, denna gång med kärnvapen, som nyligen kommit från Kim Jong-Un. Hoten kom efter ytterligare FN-sanktioner mot Nordkorea efter landets tredje provsprängning av kärnvapen i februari. Tidigare provsprängningar har varit 2006 respektive 2009.

Många har ifrågasatt kapaciteten på Nordkoreas långdistansrobotar, men förra måndagen aviserade den amerikanska försvarsministern Chuck Hagel att USA fram till 2017 avser att utöka sitt försvar med 14 luftvärnsstationer i Alaska för att ”vara steget före hotet” Pyongyang. Sedan tidigare har USA 30 sådana placerade längs Alaskas och Kaliforniens kuster.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.