Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nordkorea skickar tidigare spionchef till OS-avslutningen

Other: Ahn Young-joon/AP

Nordkoreas tidigare chef för den militära underrättelsetjänsten, general Kim Jong Chol, kommer att leda landets delegation under avslutningsceremonin då OS i Pyeongchang avslutas på söndag. 

Kim Jong Chol pekas ofta ut som hjärnan bakom attacken mot det sydkoreanska krigsfartyget Cheonan den 26 mars 2010. Fartyget sjönk sedan det träffats av en torped och 46 ombord omkom. 

En utredning kring händelsen, där bland annat experter från Sverige deltog, pekade ut Nordkorea som skyldigt till sänkningen. Nordkorea har förnekat detta och kallat slutsatsen för ”ett fullständigt påhitt” och hotade Sydkorea med krig.

När OS i Pyeongchang avslutas på söndagen kommer flera dignitärer från olika änder att delta, bland andra dottern till USA:s president Ivanka Trump. Men alltså också Kim Jong Chol, skriver New York Times.

Något möte mellan de två är inte planerat.

I dag fungerar Kim Jong Chol som ansvarig för relationerna med Sydkorea. 

Ivanka Trump, som fungerar som rådgivare till sin pappa presidenten, bekräftade USA:s fortsatta stöd till Sydkorea under en middag med Sydkoreas president Moon Jae In på fredagen, skriver The Korea Times.

– Vi fortsätter att bekräfta våra gemensamma värderingar och strategiska samarbete med våra allierade, sa hon bland annat.

Ivanka Trump sa också att USA kommer att fortsätta ”maximalt tryck” för att få Koreahalvön kärnvapenfri.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.