Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nordkorea skjuter missil från ubåt

Nordkorea ska ha skjutit upp vad som uppges vara en ballistisk missil från en ubåt, enligt uppgifter från Sydkorea.

Avfyrningen av missilen skedde utanför den nordkoreanska östkusten vid 10:30-tiden på lördagen, svensk tid, rapporterar Reuters.

Uppgifterna om missiltestet kommer från det sydkoreanska försvarshögkvarteret.

Man hade väntat någon form av styrkedemonstration från Nordkorea inför ett årligt partimöte som ska hållas inom kort, men antagit att det skulle handla om ett femte kärnvapentest, skriver Korea Times.

Både sydkoreansk och amerikansk militär har haft hög beredskap efter att spionsatelliter visat en ökad aktivitet och förberedelser på den nordkoreanska testområdet Punggye, och att fordon, utrustning och personal därefter evakuerats från platsen.

Man uteslöt inte ett nytt kärnvapentest redan den här helgen, enligt Korea Times.

Det spekulerades i att det kunde handla om ett test med ett miniatyriserat kärnvapen, något som den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un poserat med tidigare i år, i propagandautspel från Nordkorea.

Han syntes på bild med något som uppgavs vara ett kärnvapen som skulle kunna bäras av en missil, ett runt metalliskt klot stort som en badboll.

Samtidigt som Sydkorea och USA väntat spänt på ett nytt kärnvapentest kommer alltså uppgifterna om att Nordkorea genomfört en testskjutning av en missil från en ubåt, en förmåga som landet länge eftersträvat.

För några veckor sedan släppte Nordkorea en propagandafilm med digitala sekvenser som bland annat visar hur man skjuter en kärnvapenmissil från en ubåt mot USA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.