Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 13:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkorea-skyldigt-new-york-125-miljoner-kronor-i-obetalda-parkeringsboter/

VÄRLDEN

Nordkorea skyldigt New York 1,25 miljoner kronor i obetalda parkeringsböter

Landet, som under fredagen hotade att spränga en vätebomb i Stilla havet, har inte betalat några parkeringsböter i New York sedan 1990-talet. Skulden är nu uppe i 1,25 miljoner kronor – vilket Nordkorea förnekar, skriver NBC.

Har man världens fjärde största arme och ett av världens lägsta BNP per capita måste man dra in på vissa utgifter, till exempel parkeringsböter utomlands.

Det är den amerikanska kanalen NBC som har gjort en sammanställning av olika länders parkeringsskulder till staden New York, där FN:s högkvarter ligger.

Nordkorea saknar beskickning i USA men har diplomatiska uppdrag i FN och det är de ämbetsmännen som inte gillar att följa New Yorks parkeringsregler.

När NBC konfronterar en av landets diplomater svarar Jong Jo, som han presenterar sig som, att de visst har betalat sina parkeringsböter:

"Det stämmer inte. Så fort vi får en böter betalar vi den. För du vet, ifall vi har tre obetalda biljetter drar staden in vårt diplomatiska parkeringstillstånd", säger Jong Jo till NBC.

Staden New York fattade ett beslut tillsammans med USA:s regering 2002 om att de får dra in diplomatiska parkeringstillstånd ifall bilen i fråga drar på sig fler än tre böter.

Sedan dess har antalet obetalda parkeringsböter till diplomatiska bilar minskat dramatiskt. Lejonparten av de obetalda böterna till Nordkorea utfärdades innan 2002.

Ett annat land vars regering inte står särskilt högt i kurs vare sig i världssamfundet eller på New Yorks trafikkontor är Syrien. Det krigshärjade landet är skyldigt staden New York 2,9 miljoner kronor i obetalda parkeringsböter.

Andra parkeringsbovar är enligt NBC:s granskning: Kina (3,2 miljoner kronor), Iran (1,46 miljoner kronor) och Ryssland (827.000 kronor).

En annan skuld som Nordkorea inte vill betala är till Sverige. På 1970-talet beställde Nordkorea 1.000 Volvobilar som de fortfarande inte har betalat. Skulden uppskattas till 2,7 miljarder kronor.

Ämnen i artikeln

Nordkorea
New York
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt