Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 19:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkorea-uppmanar-usa-att-ta-tidsgransen-pa-allvar/

Världen

Nordkorea uppmanar USA att ta tidsgränsen på allvar

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Foto: KCNA/AP

Den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA uppmanar nu USA att inte ignorera den tidsgräns som landet satt ut för de fortsatta förhandlingarna om kärnvapen på Koreahalvön.

I ett telegram som publicerades av statskontrollerade KCNA sent på lördagskvällen svensk tid skriver nyhetsbyrån att USA inte ska låta tidsfristen passera för vad man kallar ”Trump-Kim-vänskapen”.

Enligt Nordkorea har det inte förekommit några som helst framsteg i relationerna mellan länderna under en längre tid.

KCNA, som citeras av nyhetsbyrån Reuters, skriver också att de ”fientligheter som kan leda till skottväxling har fortsatt”.

Uttalandet är undertecknat av Kim Yong-Chul som varit engagerad i samtalen mellan länderna.

KCNA anklagar också USA för att tvinga andra länder att införa sanktioner mot Nordkorea. 

Det är andra gången på kort tid som Nordkorea skärper tonen mot USA. I tidigare uttalanden via KCNA har regimen varit noga med att poängtera vänskapen mellan Kim Jong-Un och Donald Trump samt noterat att det inte är den amerikanske presidentens fel att resultaten uteblivit utan istället lagt skulden på kongressen och dess politiker.

Läs mer: Nya Nordkoreasamtal i Sverige på gång