Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkorea-usa-pressar-oss-aventyrar-fredsandan/

Världen

Nordkorea: USA pressar oss – äventyrar fredsandan

Den 177 meter långa M/S Wise Honest beslagtogs av USA. Foto: U.S. Justice Dept/AP

Nordkorea meddelade på tisdagen att USA:s beslagtagande av ett fraktfartyg hotar den påstått fredsivrande andan från ländernas toppmöte i somras. USA anklagar Nordkorea för sanktionsbrott eftersom fartyget fraktade kol.

Ossi Carp
Rätta artikel

– Den här handlingen är en förlängning av USA:s utstuderade försök att hålla oss underdåniga med ”maximal press” och den går helt emot den grundläggande andan i Nordkoreas och USA:s gemensamma uttalande från den 12 juni, sade en talesperson för regeringen på tisdagen, enligt Reuters.

Nyhetsbyrån hänvisar till Nordkoreas statliga nyhetsorgan KCNA där man tillägger att USA misstar sig å det grövsta om de tror att Pyongyang skulle kunna hållas i schack med våld. Torsdagens beslagtagande av fraktfartyget offentliggjordes bara timmar efter att Nordkorea provskjutit två kortdistansrobotar.

Läs mer: Nordkoreanskt fartyg beslagtogs av USA

”Full stridsberedskap”, ska intas sade ledaren Kim Jong-Un efter händelsen. Nordkorea hade fram till torsdagen inte provskjutit robotar sedan november 2017, sedan dess har de bägge ländernas statschefer haft två historiska toppmöten varav inget lett till några konkreta framsteg i nedrustnings- och fredsförhandlingarna om Koreahalvön.

Läs mer: ”Nordkoreas missiler var små och standardmässiga” 

Läs mer: Toppmötet i Singapore