Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nordkorea: ”Vi är i krig med Sydkorea”

Nordkorea deklarerade sent natten mot lördagen att man nu går in i ett krigsläge gentemot Sydkorea.

Vid 01-tiden svensk tid meddelade Nordkorea att man "från och med nu" kommer att gå in i ett läge där relationerna med Sydkorea ska jämställas med ett krigsläge och att alla relationer länderna emellan "kommer att handläggas i linje med detta".

”Situationen på koreanska halvön, där det är varken fred eller krig, har kommit till ett slut”, står det i uttalandet. Landet varnar också för att alla militära provokationer kommer att leda till en ”fullskalig konflikt och kärnvapenkrig”.

Meddelandet kom genom den statliga nyhetsbyrån KCNA och kan ses som en reaktion på den gemensamma militärövning som Sydkorea hållit tillsammans med USA där bland annat två amerikanska stealthbombare av typen B-2, med möjlighet att bära kärnvapen, har deltagit.

Bombplanens deltagande fick Nordkoreas ledare Kim Jong-un att på fredagen beordra sitt lands missilförsvar i beredskap. Missiler som han säger ska kunna nå USA:s fastland, skriver den sydkoreanska tidningen The Korea Herald.

Sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap skriver också att det finns tecken på en ökad aktivitetet kring Nordkoreas missilbaser.

Under mer än ett år har Nordkorea sagt att man är redo för ett kärnvapenkrig och under de senaste månaderna har propagandan trappats upp gentemot såväl USA som Sydkorea.

I lördagens uttalande riktade Nordkorea direkta hot mot de både länderna, uppger CNN. ”Vi kommer att rikta in oss på USA:s fastland, Hawaii och Guam, samt amerikanska militärbasar i Sydkorea. Och den sydkoreanska presidentbyggnaden kommer att brännas ner till grunden”.

De två länderna är tekniskt sett redan i krig med varandra sedan Koreakriget 1950–1953. Pyongyangregeringen meddelade tidigare i mars att landet, i protest mot Sydkoreas och USA:s gemensamma krigsövning, river avtalet om vapenvila och andra bilaterala fredsöverenskommelse som undertecknats med regeringen i Seoul.

Genom uppsägningen av vapenvilan är det i teorin nu öppet för ett återupptagande av fientligheterna. Observatörer konstaterar samtidigt att det inte är första gången Nordkorea reagerar på detta sätt.

Vapenvilan godkändes av FN:s generalförsamling och både FN:s säkerhetsråd och Sydkorea har förkastat Nordkoreas ensidiga agerande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.