Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nordkoreaexpert: Värre än på mycket länge

Kärnvapentester i Nordkorea, fler luftvärnsbaser på USA:s västkust och amerikanska militärövningar med Sydkorea. Läget är värre än på mycket länge, säger en expert som dock inte tror på fullskaligt krig.

– Den senaste tiden har varit väldigt negativ. Jag skriver just nu på en artikel där jag varnar för ytterligare eskalering. Det har varit en väldigt tuff tid för relationerna på Koreahalvön och det vi såg i dag är riktigt illa. Jag skulle vilja påstå att det är värre än på väldigt länge. Det är oerhört allvarligt, säger forskaren Niklas Swanström, Sydostasienexpert och chef för oberoende Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

Han menar att det verbala kriget mellan Nordkorea och USA inte är det värsta, ”det går att hantera och acceptera”. Det stora problemet är, enligt Swanströms mening, att det finns väldigt lite kommunikation mellan parterna. Även förr har hot och dåliga relationer varit vanligt, men det har som regel följts med möten där det lugnat ner sig igen.

– De länkar som tidigare fanns mellan aktörerna finns inte längre, ingenting som tar ner stämningen, inga positiva signaler. Både retoriken och mobiliseringen har vi sett förr, men nu är det på en högre nivå och nätverket för att minska intensiteten saknas. Det är möjligt att vi får se en mindre militär reaktion, men jag tror att vi fortfarande är långt från ett krig., säger Swanström.

Trots att relationerna är så dåliga som de är finns det, enligt honom, inget intresse från vare sig USA, Sydkorea eller Nordkorea att pressa läget in i ett fullskaligt krig. Men risken har otvetydigt ökat och när internationella relationer är så spända som nu mellan Nordkorea och USA har historien visat på flera exempel där en impulshandling kan få krigsutlösande konsekvenser. Men den risken är inte så överhängande, tror Swanström.

– Möjligheten för olyckor är större än vad det någonsin varit, också det på grund av att god kommunikation saknas mellan Nordkorea och omvärlden. Men jag tror inte att någon på endera sidan skulle göra det misstaget. Jag tror inte situationen kommer att lösas inom kort, utan tills vidare handlar det om att minimera de här riskerna.

Vilken roll spelar det att ländernas representanter är nya?

– Bara en del. Viktigare är att händelserna nu följer på ganska tuffa år med minskad interaktion redan före utrikesminister John Kerry, valet i Sydkorea och Kim Jong Uns tillträde. Jag tror att inhemsk politik påverkar det här mer än externa faktorer, både missil- och kärnvapentester har varit planerade länge. Man har bestämt sig för att det stärker förhandlingspositionen och ledningens interna maktposition.

Han vill dock understryka att omvärlden vet inget eller väldigt lite säkert om situationen i Nordkorea, utan uppgifter om läget baseras på analyser av många personer runtom.

– En annan orsak till att USA har blivit tuffare i sammanhanget kan vara att Kina har varit ovanligt kritiskt till Nordkorea, att USA upplever sig ha fått Kina mer på sin sida. Det stämmer till viss del, men man ska inte överdriva hur mycket Kina kommer att agera i det här. Kina vill inte ha ett Nordkorea som faller isär, utan man kommer att stödja ett status quo, säger Niklas Swanström.

Borde väst ha agerat annorlunda?

– Rent politiskt var man tvungen att markera mot de senaste kärnvapentesterna, visa att det inte är okej. Men jag kan tycka att väst borde ha kommunikationslinjerna med Nordkorea öppna även om man känner starkt mot landets kärnvapenutveckling, ställa frågan till dem ”hur kan vi komma bort från det här?”.  Sanningen är att parterna står väldigt långt från varandra nu och där kan Kina vara en länk, agera som brygga mellan Nordkorea och västvärlden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.