Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 15:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkoreamotet-god-stamning-och-mycket-positivt/

Världen

Nordkoreamötet: God stämning och mycket positivt

Kim Jong-Un och Donald Trump träffades i Singapore i juni i fjol. Foto: Evan Vucci/AP

Mötet mellan Nordkorea, USA och Sydkorea fortsatte på söndagen utanför Stockholm.

– Det är god stämning och mötet har gått mycket bra, säger en UD-källa till DN.

Clas Svahn
Rätta artikel

Samtalen, som kommit till på svenskt initiativ, och där Sverige är en aktiv part, syftar till att bereda vägen för ett nytt toppmöte mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump.

Under mötet, som genomförs på en konferensanläggning utanför Stockholm, deltar Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son-Hui, Sydkoreas särskilda sändebud när det gäller fred och säkerhet på Koreahalvön Lee Do-Hoon samt USA:s särskilda sändebud för Nordkorea Stephen Biegun och representanter för Sverige som utrikesminister Margot Wallström.

Mötena med parterna och experterna leds av kabinettssekreterare Annika Söder.

Men med vid mötet är också ett antal svenska och utländska experter på Koreahalvön, många av dem sakkunniga på kärnvapen och hur man bygger regional säkerhet, där också länder som Kina, Ryssland, Japan och länder i Sydostasien ingår.

Grundfrågeställningen som diskuteras under de fyra dagarna i Sverige är: hur bygger man förtroende mellan länderna? Hur skapar man det kitt som gör att länder kan bindas samman? Och hur sänker man tonläget mellan länderna?

Enligt en UD-källa är en annan fråga minst lika viktig: hur skapar man gemensamma aktiviteter mellan folken i de olika länderna i form av kulturutbyten, vetenskapliga utbyten, sportarrangemang och handel? 

Ett exempel på detta är hur Nordkorea och Sydkorea sedan OS i Pyeongchang i Sydkorea, där de båda länderna marscherade in gemensamt och hade ett gemensamt ishockeylag, sedan har fortsatt samarbeta. Bland annat ställer länderna upp med ett gemensamt lag i handbolls-VM i Danmark och Tyskland som spelas just nu.

Hittills har mötet i Sverige, som inleddes i fredags, ”gett mycket positivt”, säger en person med insyn i diskussionerna:

– Länderna har ägnat sig åt att diskutera frågor som är förtroendeskapande och som ska få regionen att fungera bättre. Och det är god stämning och mötet har gått mycket bra.

Samtidigt är vägen lång också efter Sverigemötet. Nordkorea har ett antal sanktioner på sig från USA och Nordkorea behöver också leverera den nedrustning som FN:s säkerhetsråds resolutioner kräver och se till så att omvärlden ska kunna följa hur man skrotar det egna kärnvapenprogrammet.

På måndagen går mötet in på sin fjärde och sista dag.

Nytt toppmöte mellan Trump och Kim Jong-Un i februari 

Sveriges roll: Underlätta förhandlingar mellan Trump och Kim 

Hemliga samtalen fortsätter in i nästa vecka