Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nordkoreaner dras över en kam

I Nordkorea har kvinnor 18 strama frisyrer att välja på och män tio. Ända in i hårfästet vill regimen styra sina medborgare till att bli sanna socialistiska föredömen.

Långt och ostyrigt hår är ett västerländsk påfund, liksom excentriska eller extravaganta frisyrer. En sann socialistisk livsstil medger inga sådana utsvävningar, utan i fråga om det som växer på huvudet bör alla medborgare dras över en kam.

Sådan är regimens hållning i Nordkorea. I alla fall nästan. Det finns nämligen 18 officiellt sanktionerade frisyrer för kvinnor att välja mellan, och tio för män, berättar Daily Mail.

Många skulle förmodligen inte få det till 18 olika damfrisyrer om de inte var numrerade (se bilden här ovan). Skillnaden är hårfin mellan exempelvis nummer 13, 14, 15 och 17. Eller mellan 1 och 9.

 

För herrar är valmöjligheterna således ännu mer begränsade. Av de tio varianter de är hänvisade till – vilka för ett otränat öga i praktiken förefaller vara tre eller högst fyra – har ingen längre strån än fem centimeter.

På ålderns höst åtnjuter herrarna en aning större frihet, ty enligt de centralstyrda rekommendationerna får manliga pensionärer låta håret växa sju centimeter innan de förväntas ta sig till frisören. Om de då har strån kvar som når så långt, vill säga.

Startskottet för frisyrkampanjen var en serie program i den nordkoreanska statstelevisionen 2005, enligt Daily Mail. Tv-team skickades då ut med dolda kameror och ”avslöjade” rebelliska nordkoreaner som vågade sig på att bryta den strikta hårkoden.

I serien framfördes bland annat teorin att långt hår dränerar hjärnan på energi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.