Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nordkoreansk attack mot sydkoreansk ö

Två soldater dödades och 19 personerskadades när en sydkoreansk ö på tisdagsmorgonen svensk tid besköts med ett stort antal nordkoreanska granater. På tisdagseftermiddagen varnade Nordkorea för att återuppta beskjutningarna om Sydkorea kränker landets gränser. Sydkorea i sin tur har beordrat att bomba nordkoreanska baser om provokationerna fortsätter.

Sydkorea har försatts i den högsta militära beredskap som är möjlig under fredstid. Detta sedan Nordkorea skjutit ett stort antal granater mot en sydkoreansk gränsö.

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap har Sydkoreas president Lee Myung-Bak beordrat militären att slå ut nordkoreanska missilbaser längs kusten om grannlandet visar "tecken på ytterligare provokation".

Enligt Sky News har Lee Myung-Bak även sagt att Sydkorea kommer att svara med "enorm vedergällning" om Nordkorea genomför nya attacker.

Nordkorea i sin tur säger att de tänker återuppta beskjutningarna om grannlandet kränker den nordkoreanska gränsen "med 0.001 millimeter", skriver Sky News.

Det började strax efter klockan sju svensk tid. Uppemot 70 hus sattes i brand på den sydkoreanska ön Yeonpyeong och flera byggnader kollapsade när de träffades av ett regn av minst 50, enligt vissa uppgifter 200, nordkoreanska granater. Ön ligger nära nära den omstridda gränsen i skärgården på den koreanska halvöns västkust.

Sydkoreansk militär besvarade kortvarigt elden och uttalade att ett skarpare svar var att vänta om den nordkoreanska beskjutningen fortsatte, rapporterade Sky News.

Efter ungefär en timme, klockan 08.20 svensk tid, upphörde eldgivningen. Enligt det sydkoreanska försvarsdepartementet skadades 13 sydkoreanska soldater och en dödades. Senare rapporterade Reuters att ännu en soldat dött och att nitton personer skadats.

Vid 11-tiden kom den första officiella kommentaren från Nordkorea: Att det var Sydkorea som började eldgivningen.

"Trots våra upprepade varningar sköt Sydkorea ett dussintal granater från klockan 13.00. Vi svarade omedelbart på ett kraftfullt sätt", står det i ett uttalande från Nordkoreas nyhetsbyrå KCNA, rapporterar Reuters.

Kinesiska China Daily skriver att beskjutningen kom i samband med en stor sydkoreansk militärövning med 70.000 soldater, som inleddes i måndags och är planerad att pågå till den 30 november.

Sydkorea medgav senare att dess militär genomförde militärövningar på ön när den nordkoreanska beskjutningen inleddes och att "testskjutningar" av något slag ägt rum. Men skotten ska ha avfyrats västerut och inte norrut, enligt Sydkorea.

Reuters konstaterar att attacken också inträffar samtidigt som ett USA-sändebud är på väg till regionen efter avslöjanden om att Nordkorea nått längre än man tidigare trott när det gäller anrikning av uran, som skulle kunna användas i kärnvapen.

Ungefär 1.600 personer bor på den beskjutna ön, där också en trupp sydkoreanska marinsoldater finns förlagda. De allra flesta av de civila invånarna tog sig till skyddsrum på ön. Enligt vittnen flydde en del invånare i fiskebåtar.

Den sydkoreanska valutan won rasade efter den nordkoreanska attacken, vilket föranledde landets centralbank att extrainkalla ett möte klockan 10 svensk tid.

Av och till uppstår skärmytslingar i gränsområdet mellan de båda koreanska länderna, men den här händelsen är större än vanligt i termer av beskjutningens omfattning.

Den allvarligaste incidenten inträffade annars i våras, när en sydkoreansk korvett sänktes och 46 besättningsmän dog. Då dröjde det emellertid innan en haverikommission kom fram till att en nordkoreansk torped låg bakom (något som förnekas av Pyongyang).

FN:s säkerhetsråd förbereder nu ett extrainkallat möte om läget i Korea inom de närmaste dagarna, enligt en anonym fransk diplomat till Reuters.

Fakta: Tidigare skärmytslingar

De två koreanska staterna är, formellt sett, fortfarande i krig sedan Koreakriget 1950—53, och militära konfrontationer inträffar regelbundet längs gränsen. Några exempel:

Juni 1999: Minst 17, kanske så många som 80, nordkoreanska soldater dödas vid sjöstrid i

10 november 2009: Kort strid till sjöss nära gränsen. Skador på fartyg på båda sidor.

27 januari 2010: Artilleribeskjutning från båda håll vid gränslinjen till havs.

26 mars 2010: Den sydkoreanska korvetten Cheonan torpederas av nordkoreansk ubåt och går till botten i Gula havet. 46 sjömän omkommer.

29 oktober 2010: En kort skottväxling inträffar vid Hwacheon, nio mil nordöst om Seoul.

(TT)

Fakta: Militär styrka på Koreahalvön

Befolkningsmängd

Nordkorea: 22,7 miljoner invånare

Sydkorea: 48,6 miljoner invånare

Truppstyrka

Nordkorea: 1,2 miljoner man i aktiv militärtjänst, mer än 7,7 miljoner reservister.

Sydkorea: 687 000 man i aktiv tjänst, runt 4,5 miljoner i reserven.

Luft

Nordkorea: 620 MiG-plan från sovjettiden.

Sydkorea: 490 stridsplan.

Hav

Nordkorea: 71 ubåtar och 420 krigsskepp.

Sydkorea: Ett dussintal ubåtar och 140 krigsfartyg.

USA har 28.000 man på Koreahalvön. Nordkorea tros ha kärnvapen. Sydkorea står under Washingtons så kallade kärnvapenparaply.

Källor: Reuters, CIA Factbook (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.