Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nordkoreansk signal om oundvikligt krig

Foto: Roger Turesson

Stora och samordnade övningar mellan amerikanska och sydkoreanska militären och amerikanska hot om en strategisk plan för krig mot Pyongyang gör att ett krigsutbrott på den koreanska halvön är ”ett etablerat faktum”, säger en talesperson för Nordkoreas utrikesministerium.

”Det som återstår att klara ut är tidpunkten för krigsutbrottet”, enligt talespersonen, som kom med sitt uttalande sent på onsdagen, lokal tid, via den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Vidare heter det:

”Vi önskar oss inget krig, men vi kommer inte heller att gömma oss undan det. Och om USA skulle missbedöma vårt tålamod och sätta fyr på stubinen till ett kärnvapenkrig, kommer vi utan minsta tvivel se till att USA får betala dyrt för konsekvenserna, vilket vår mäktiga nukleära kraft möjliggör, en kraft som kontinuerligt stärks.”

Redan inför den gemensamma övningen med USA och Sydkorea rasade det nordkoreanska utrikesdepartementet och kallade Trump och hans administration för en ”kärnvapendemon” som bad ”om kärnvapenkrig”.

Hela året har präglats av ett ordkrig mellan det nordkoreanska utrikesdepartementet och den amerikanska administrationen efter upprepade provskjutningar av olika robotar från Nordkoreanskt håll.

I slutet av november avfyrade Nordkoreanerna en ballistisk robot österut, vilket utlöste den senaste tidens spänningar.

USA:s försvarsminister James Mattis menade att den avfyrade roboten nådde en högre höjd än någon nordkoreans robot gjort tidigare. President Donald Trump kommenterade kort därefter händelsen.

– Det är en situation som vi kommer att hantera, sade han.

Läs mer: ”Hotet om ett kärnvapenkrig är på riktigt”

Läs mer: Nordkorea har avfyrat ballistisk robot

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.