Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nordkoreansk ubåt tros ha förlist

Foto: Reuters

Den ubåt som den nordkoreanska marinen förlorade kontakten med tidigare i veckan tros ha förlist.

– Den försvann för en vecka sedan och teorin är att den sjunkit, säger en källa inom den amerikanska militären till USNI News som bevakar militär sjöfart.

Ubåten försvann spårlöst efter att ha patrullerat den nordkoreanska kusten under flera dagar. CNN har tidigare rapporterat att den amerikanska militären med hjälp av spionsatelliter, flyg och fartyg följt den nordkoreanska marinens försök att lokalisera ubåten.

Nordkorea tros ha cirka 70 ubåtar.

– De har många problem med underhållet. Det är sämre än hos jämförbara flottor i östra Asien, säger Joe Bermudez, analytiker på Koreainstitutet vid Johns Hopkins University i Baltimore till USNI News.

Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA har hittills inte nämnt någonting om en försvunnen ubåt i sin rapportering. Däremot rapporterade den på lördagen att Nordkorea hotar USA och Sydkorea med blixtkrig om de inte genast avbryter den enorma krigsövningen ”Dubbla drakar” som just nu pågår.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.