Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 08:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkoreanskt-fartyg-beslagtogs-av-usa/

Världen

Nordkoreanskt fartyg beslagtogs av USA

Foto: U.S. Justice Dept/AP

USA har beslagtagit och begärt att få förverka ett nordkoreanskt fartyg lastat med kol. De amerikanska myndigheterna anklagar Nordkorea för att ha brutit mot sanktionerna mot landet.

Rätta artikel

Spänningen mellan USA och Nordkorea ser ut att öka ytterligare på torsdagen när det amerikanska justitiedepartementet begärde att få förverka ett beslagtaget nordkoreanskt fartyg. Tidigare på dagen avfyrade Nordkorea ännu en missil, den andra på mindre än en vecka.

”Det här sanktionsbrytande fartyget är nu inte längre i drift”, skriver chefen för det amerikanska justitiedepartementets nationella säkerhetsavdelning i ett uttalande.

Den 177 meter långa M/S ”Wise Honest”, som byggdes 1989, och är registrerat hos det nordkoreanska rederiföretaget Korea Songhi Shipping Company, stoppades i april för att föras till en amerikansk hamn där det har tagits i beslag och nu tagits ur drift.

Fartyget upptäcktes av en amerikansk spionsatellit i mitten av mars 2018 då det lastade kol i Nordkoreas viktigaste hamnstad Nampo. I början av april stoppades ”Wise Honest” av indonesiska fartyg sedan fartyget försökt dölja sin position genom att inte sända ut några identifieringssignaler.

Myndigheterna i Indonesien upptäckte också att fartyget hade förfalskade handlingar som uppgav att det lastats i Nahkoda i Ryssland. Fartygets kapten dömdes sedan i en indonesisk domstol.

Enligt New York Times var fartyget lastat med kol som är en viktig inkomstkälla för Nordkorea men som landet inte får exportera till följd av de sanktioner som lagts mot landet.

De amerikanska myndigheterna begär nu i domstol att fartyget ska få förverkas.

Sedan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un möttes i Hanoi i början av året har de båda länderna glidit från varandra. Nordkorea har krävt att USA ska ta bort de sanktioner som lagts på landet innan man kan tänka sig att inleda någon form av nedrustning av sina kärnvapen.

På torsdagen kommenterade Trump den senaste utvecklingen för reportrar:

– Våra kontakter fortsätter Jag vet att de vill fortsätta förhandla, de talar om att förhandla. Men jag tror inte att de är beredda att förhandla, sa Trump.