Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nordkoreas diktator känvapenskramlar

Foto: Ahn Young-joon/AP

EU överväger ytterligare sanktioner mot Nordkorea, medan Ryssland manar till dialog. Nordkorea å sin sida följer tidigare uppvisat mönster: Ilskna protester, varningskott i havet – och kärnvapenhot från landets diktator.

”Vi måste vara redo att avfyra våra kärnvapenladdningar när som helst”, ska den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un ha sagt vid en militärövning enligt statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Uttalandet kommer efter beskedet att EU välkomnar FN:s hårda sanktioner mot den nordkoreanska regimen, men vill gå ännu längre. I ett PM Reuters tagit del av framgår att unionen överväger att vidta ytterligare åtgärder.

”Det finns utrymme för EU att vidta självständiga åtgärder som tillägg och förstärkning till FN:s åtgärder.”

Ryssland som tillsammans med Kina är ett av få länder i FN som har något närmare band till Nordkorea väljer att gå en annan väg och uppmanar istället landet att återuppta förhandlingarna med FN.

– Vi hoppas att den nordkoreanska sidan tar det här beslutet (om sanktioner) på rätt sätt och återvänder till förhandlingsbordet för att hitta en lösning på kärnvapenproblemet, säger en representant för det ryska utrikesdepartementet.

Sydkoreas utrikesdepartement uppger att det analyserar om det var kortdistansrobotar eller artillerield som avfyrades från Nordkoreas östra kust under torsdagen.

Beskjutningen sedan FN:s säkerhetsråd bestämt att sanktionerna mot Nordkorea drastiskt ska skärpas. Åtgärderna är de hårdaste som säkerhetsrådet någonsin har beslutat och är en reaktion mot ett kärnvapenprov som Nordkorea utförde i januari och en raketuppskjutning i februari. Beslutet är resultatet av närmare två månaders förhandlingar mellan USA och Kina och syftar till att strypa finansieringen av kärnvapen och andra förbjudna vapenprogram.

Sydkoreas president Park Geun-Hye välkomnar sanktionerna.

– Vi kommer att samarbeta med världen för att få den nordkoreanska regimen att överge sin hänsynslösa utveckling av kärnvapen och göra slut på tyranniet som undertrycker friheten och de mänskliga rättigheterna för våra bröder i norr, sade hon vid en religiös sammankomst på torsdagen.

Sydkorea har samtidigt antagit en försenad lag om att upprätta ett särskilt organ för kontraspionage.

Nordkorea har hela tiden hävdat att landet har rätt att genomföra raketuppskjutningar, som man säger är en del av landets rymdprogram.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.