Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nordkoreas medier hyllar toppmötet med Trump

Foto: Saul Loeb/AFP

Donald Trumps genomförda toppmöte med Kim Jong-Un hyllas inte bara av det egna lägret, utan också av nordkoreanska medier. Från Pyongyang rapporteras att USA:s president lovat att kalla hem den amerikanska militären och häva sanktionerna mot Nordkorea.

”Trump uttryckte sin avsikt att upphöra med USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövningar”, skriver statliga Rodong Sinmun, vilket hänvisar till den amerikanska statschefens uttalande om att han i ett senare skede vill kalla hem de 32.000 soldaterna i området. Rapporten fortsätter med att hävda att Trump erbjudit Nordkorea säkerhetsgarantier och hävda sanktioner.

Av förklarliga skäl följs nyheten av hyllningar från Nordkorea. EU, FN, grannländer och USA har sanktioner som plågat Nordkorea i många år, och så sent som i höstas fattade president Trump ett exekutivt beslut om ännu fler. Vad Trump sagt i statschefernas enskilda möte är inte känt, men i sin officiella kommentar sade han att ”sanktionerna kommer att vara fortsatt i kraft”.

Tonen i den nordkoreanska rapporteringen är diametralt motsatt hur det lät när ordkriget mellan Donald Trump och Kim Jong-Un var som mest hätskt. Superlativen om själva mötet är många och Trump beskrivs som en entusiastisk, dialogdriven fredsivrare  – till och med fotostunden vid avtalssigneringen beskrivs som ”meningsfull”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.